Sud u Hagu izdao potjernicu za Loranom Gbagbom

Odluka suda u Hagu donijeta je gotovo tačno godinu dana od održavanja spornih predsjedničkih izbora u Obali Slonovače, poslije kojih je zemlja došla na ivicu građanskog rata
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2011. 21:36h

Bivši predsjednik Obale Slonovače Loran Gbagbo napustio je sjever zemlje i na putu je za Hag, gdje se nalazi sjedište Međunarodnog krivičnog suda koji je izdao nalog za njegovo hapšenje, javlja Frans pres pozivajući se na izvore iz pravosuđa.

Avion je napustio u 18.20 po lokalnom vremenu Korhogo, gdje je Gbagbo bio u kućnom pritvoru od aprila, nakon višemjesečne krize u zemlji izazvane njegovim odbijanjem da prihvati poraz na predsjedničkim izborima održanim u novembru 2010.

Prema jednom upućenom izvoru, Gbagbo bi trebalo da bude prebačen u Abidžan, a potom u Roterdam tokom noći i zatim u pritvorsku jedinicu suda u Hagu.

Međunarodni krivični sud je ranije danas izdao nalog za hapšenje Gbagba.

Na zahtjev Uatare, Međunarodni krivični sud od oktobra vodi istragu o zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima koji su počinjeni tokom višemjesečne krize

Odluka suda u Hagu donijeta je gotovo tačno godinu dana od održavanja spornih predsjedničkih izbora u Obali Slonovače, poslije kojih je zemlja došla na ivicu građanskog rata jer Gbagbo, koji je tada bio predsjednik, nije želio da preda vlast pobjedniku na izborima Alasanu Uatari.

Na zahtjev Uatare, Međunarodni krivični sud od oktobra vodi istragu o zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima koji su počinjeni tokom višemjesečne krize.

Gbagbo je došao na vlast prije deset godina, a zatim je odbio da raspiše izbore po isteku svog prvog petogodišnjeg mandata. Poraz Gbagba na izborima održanim u novembru potvrdili su i posmatrači UN.

Bonus video: