Iranski studenti upali u britansku ambasadu

Demonstranti traže da Iran prekine svaku vezu sa Velikom Britanijom
0 komentar(a)
iran, Foto: Dailymail.co.uk
iran, Foto: Dailymail.co.uk
Ažurirano: 29.11.2011. 13:14h

Iranski demonstranti, među kojima je najviše studenata provalili su u posjed ambasade Velike Britanije u Teheranu, javlja agencija Rojters.

Studenti su, kako javlja BBC, zapalili britansku zastavu i umjesto nje istakli iransku.

U ambasadu su ušli učesnici protesta zbog sankcija koje je London uveo Teheranu zbog kontroverznog nuklearnog programa.

Iranci su preskočili zid parka u kojem se nalazi ambasada, polomili su prozore na zgradi, ušli u ambasadu i počeli da izbacuju predmete iz nje, što se vidjelo na snimcima koje je objavila državna televizija.

Odgovor na sankcije

Pripadnici policijskih jedinica za razbijanje demonstracija koji su štitili ambasadu nijesu intervenisali kako bi spriječili napad koji se dogodio dok se nekoliko stotina ljudi, koje je televizija nazvala "studentima", okupilo ispred tog diplomatskog predstavništva i zatražilo njegovo zatvaranje i "momentalno" protjerivanje ambasadora.

Teheran tvrdi da njegov nuklearni program služi samo u mirnodopske svrhe

Demonstranti su nosili slike ubijenog iranskog nuklearnog fizičara Madžida Šahrijarija, a protest je organizovan na prvu godišnjicu njegove smrti.

Vjeruje se da su atentat na Šahrijarija izvele izraelska bezbjednosna agencija Mosad i britanski MI6.

Demonstranti traže da Iran prekine svaku vezu sa Velikom Britanijom koja je odlučila da Iranu uvede novi nivo ekonomskih sankcija.

Protjerivanje ambasadora

Iranski parlament u nedjelju je usvojio zakon o snižavanju ranga diplomatskih veza na nivo otpravnika poslova i protjerivanju britanskog ambasadora u roku od dvije sedmice.

Ta odluka donijeta je pošto je britansko ministarstvo finansija uvelo sankcije bankarskom sektoru Irana, optužujući ga da pomaže nuklearni program Teherana. Sankcije podrazumijevaju prekid svih finansijskih veza Britanije sa iranskim bankama.

Britanija je uvela finansijske sankcije Iranu poslije objavljivanja izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju u kojem se ukazuje da Iran pokušava da napravi nuklearno oružje.

Teheran tvrdi da njegov nuklearni program služi samo u mirnodopske svrhe.

Bonus video: