Udomiti demonstranta: Njujorčani i ciča zima

Projekat "udomljavanja" OWS-a vuče svoje korjene u akciji zbrinjavanja aktivista za vrijeme konferencije o klimatskim promjenama COP15 u Kopenhagenu 2009
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2011. 08:38h

Akcija "Hosting Occupy Wall Street" pokrenuta je s dolaskom najhladnijih mjeseci u godini, da bi Njujorčani pomogoli aktivistima gostoprimstvom.

Pokretač akcije je grupa umjetnika i aktivista iz danskog kolektiva Wooloo, čija je ideja da će se pružanjem privremenog smještaja aktivistima koji već više od dva mjeseca kampuju po ulicama više Njujorčana uključiti u pokret Occupy, javlja radio Sarajevo.

Prema mišljenju kolektiva, mnogo je simpatizera pokreta Occupy Wall Street, ali ljudi ne znaju za kreativnije načine podrške osim uplate novca.

Akcija Hosting Occupy Wall Street doskočila je tom problemu.

Kolektiv Wooloo postoji od 2002. godine, a svoj rad bazira na društvenim eksperimentima kolaborativne participacije. Koncipiran kao on-line zajednica, koja broji više od 22 hiljade kulturnih radnika iz cijelog svijeta, Wooloo neprestano istražuje nove strategije saradnje i uključivanja aktera kulturne scene u proces stvaranja umjetnosti i umjetničkih projekata.

Projekat "udomljavanja" OWS-a vuče svoje korjene u akciji zbrinjavanja aktivista za vrijeme konferencije o klimatskim promjenama COP15 u Kopenhagenu 2009, kada je kolektiv Wooloo, u lokalnim porodicama uspio osigurati smještaj za više od tri hiljade aktivista.

Osnovni cilj akcije Hosting Occupy Wall Street jest riješiti problem očite potrebe za skloništem i smještajem, no u dugoročnoj perspektivi, ovaj projekt želi začeti rastuću zajednicu "udomitelja" koji će se nakon zime angažirati i stvarati nove prostore za saradnju i zajedničke akcije društvenih promjena.

Bonus video: