Abas: Razgovaraćemo sa Hamasom o priznavanju Izraela

"Što je Abas bliži Hamasu, udaljeniji je od mira", rekao je Netanjahu, a zamjenik ministra diplomatije Ajalon je rekao da bi Izrael mogao da prekine isporuku vode i struje za Gazu
0 komentar(a)
Mahmud Abas i Hajnc Fišer, Foto: Chron.com
Mahmud Abas i Hajnc Fišer, Foto: Chron.com
Ažurirano: 28.11.2011. 18:20h

Palestinski predsjednik, Mahmud Abas, izjavio je u Beču da će se tokom predstojećih pregovora Hamasa i Fataha razgovarati o odbijanju islamističkog pokreta Hamasa da prizna Izrael.

"Nadam se da će se Hamas složiti", rekao je predsjednik Abas u ponedjeljak novinarima tokom posjete Austriji. "To bi moglo biti jedno od pitanja prilikom našeg sljedećeg susreta".

Abas je precizirao da o toj temi nisu razgovarali prilikom prethodnih pregovora oko pomirenja s Kaledom Mešalom, čelnikom Hamasa, prošle sedmice u Kairu.

SAD i EU su obznanile da neće sarađivati s vladom koja uključuje Hamas, sve dok isti ne prizna Izrael, ne odustane od nasilja i ne prizna ranije izraelsko-palestinske sporazume

"Te pregovore smatramo važnom etapom. Dvije strane su objasnile svoja stajališta", rekao je Abas nakon susreta s austrijskim predsjednikom Hajncom Fišerom, prije razgovora s austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom.

Palestinski predsjednik je precizirao da je Hamas spreman da prihvati palestinsku državu u granicama iz 1967. godine.

Abas je takođe naglasio da će vlada nacionalnog jedinstva koju će sačinjavati Hamas i Fatah radi pripreme predsjedničkih i parlamentarnih izbora biti nezavisna i njom neće dominirati niti jedna od dviju stranaka.

Abas je u Beču najavio da će se izbori održati 4. maja 2012. godine. On je potvrdio da će u privremenoj vladi biti tehnokrati i nezavisni članovi, te da to neće biti vlada Hamasa ili Fataha, već nezavisna vlada.

Izrael je zabrinut zbog zbližavanja Hamasa i Fataha.

"Što je Abas bliži Hamasu, udaljeniji je od mira", rekao je premijer Benjamin Netanjahu, a izraelski zamjenik ministra vanjskih poslova Deni Ajalon je rekao da bi Izrael mogao da prekine isporuku vode i električne energije za Gazu.

SAD i Evropska unija su obznanile da neće sarađivati s vladom koja uključuje Hamas, sve dok ta organizacija ne prizna Izrael, ne odustane od nasilja i ne prizna ranije izraelsko-palestinske sporazume.

Bonus video: