Pakistan: Nijesmo pucali na NATO, oni lažu

Pakistanska vojska je negirala izveštaje da je na pripadnike NATO-a u Avganistanu otvorena vatra prije nego što je izvršen napad u kojem su tokom vikenda ubijena 24 pakistanska vojnika.
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2011. 13:03h

"To nije istina, oni jednostavno izmišljaju izgovore. Gdje su njihovi gubici, žrtve", upitao je portparol pakistanske vojske general-major Atar Abas.

Zapadni zvaničnik iz NATO-a i višerangirani avganistanski bezbjednosni zvaničnik izjavili su juče da je na međunarodne i avganistanske vojnike otvorena vatra preko granice iz Pakistana prije nego što su letjelice Alijanse gađale položaje pakistanske vojske, pri čemu su poginula 24 vojnika.

Zapadni zvaničnik rekao je da je na vojnike otvorena vatra sa druge strane granice. Avganistanski zvaničnik rekao da je na vojnike pucano sa pakistanske strane granice dok su izlazili iz helikoptera i da su oni uzvratili.

Oba zvaničnika nisu željeli da budu imenovani, jer je pitanje napada veoma osjetljivo. Napad je izazvao ozbiljno zatezanje odnosa između SAD i Pakistana.

U Pakistanu su juče sahranjeno 24 vojnika, koji su poginuli u vazdušnom udaru NATO-a na kontrolni punkt na granici sa Avganistanom.

Bombardovanje NATO u kome su ubijena 24 pakistanska vojnika trajalo je skoro dva sata i nastavljeno je i pošto su pripadnici vojske iz Islamabada zamolili koalicione snage da prestanu, tvrdi danas pakistanska vojska.

Traži serevizija cjelokupne saradnje sa SAD i NATO

Komandant pakistanske vojske general Ašfak Pervez Kajani bio je na čelu povorke ožalošćenih u gradu Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana.

Iz NATO-a je saopšteno da postoji "velika vjerovatnoća" da je letjelica NATO-a odgovorna za napad na granici sa Avganistanom. NATO je uputio izvinjenje zbog napada, nazivajući ga "tragičnim nenamjernim incidentom", ističući da je istraga u toku.

Pakistan je ljutito reagovao na napad, koji se desio juče u ranim jutarnjim časovima na dva udaljena pogranična položaja u plemenskoj oblasti Mohmand. Pakistan je naredio reviziju cjelokupne saradnje sa SAD i NATO. Komitet odbrane na čijem je čelu pakistanski premijer, takođe je donio odluku da prekine linije snabdjevanja NATO-a u Avganistanu.

Gilani je naglasio da je napad "teško kršenje pakistanskog suvereniteta". U saopštenju poslije sastanka ističe se i da će od SAD biti zatraženo da u roku od 15 dana isprazne vojnu bazu Šamsi, koju je Vašington koristio za lansiranje bespilotnih letjelica.

Stotine Pakistanaca u nedjelju su protestovale protiv SAD u najvećim gradovima u zemlji, spaljujući slike Baraka Obame i američku zastavu.

Agencija Frans pres navodi da je riječ o najvećoj "brljotini" koalicije pod vođstvom SAD od kada je Pakistan 2001. postao saveznik Vašingtona u "ratu protiv terorizma".

Taj incident ponovo otvara krizu u odnosima dvije zemlje nastalu kada su američki komandosi 2. maja ubili vođu terorističke mreže Al Kaida Osamu bin Ladena na sjeveru Pakistana.

Bonus video: