Kina želi da ulaže u obnovu infrastrukture u SAD i Evropi

Kina želi da ulaže u obnavljanje zapuštenih puteva i druge infrastrukture u SAD i Evropi da bi se pokrenuo privredni rast u svijetu
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2011. 12:26h

Ovakve namjere je danas objavio predsjednik Kineske investicione korporacije (CIC) Lou Đivej.

Najava, objavljena u komentaru u britanskom dnevniku Fajnenšel tajms (Financial Times), odražava promjenu strategije fonda vrijednog 410 milijardi dolara, stvorenog 2007. godine, koji je do sada ograničeno ulagao, uglavnom kupujući male udjele u kompanijama u javnoj prodaji, da bi se izbjeglo stvaranje političke opozicije u inostranstvu.

CIC želi da počne u Velikoj Britaniji udruživanjem sa menadžerima fonda ili investirajući direktno u infrastrukturne projekte, naveo je Lou Đivej.

"Kina je voljna da se uključi" u obnavljanje infrastrukture u SAD i Evropi, kojoj "su očajnički potrebne nove investicije", dodao je Lou Đjivej.

On se osvrnuo na energiju, vodu, saobraćaj, digitalne medije i otpad, ali nije dao naznake o mogućim projektima ili veličini kineskih investicija.

Analitičari u Evropi i Kini su predložili da Peking iskoristi 3.200 milijardi dolara deviznih rezervi da stekne prednost u političkim i trgovinskim pitanjima u trenutku u kojem su vladama drugih zemalja hitno potrebne investicije.

Kineski ministar privrede Čen Deming je, takođe danas, na jednoj poslovnoj konferenciji izjavio da želi da 2012. godine pošalje delegaciju u Evropu koja će naći prilike za ulaganje, ali taj predlog zahtijeva odobrenje vlade, saopštio je ministrov kabinet.

Peking podstiče kineske kompanije da više investiraju u inostranstvu kako bi se smanjila zavisnost od izvoza i stranih investicija.

CIC je stvoren za investiranje u inostranstvu da bi se dobio bolji prinos na kineske devizne rezerve, koje su najvećim dijelom pretvorene u američke i evropske državne obveznice.

Lou je naglasio da je CIC komercijalni ulagačc i želi da ostvari profit.

"CIC vjeruje da takve investicije, vođene komercijalnim principima, nude šansu za rješenje u kojem svi dobijaju", naveo je Lou.

On nije naznačio u kojim zemljama bi CIC mogao da ulaže, ali je iznio procjenu da je za obnovu infrastrukture u SAD potrebno najmanje 2.200 milijardi dolara.

"Oslobođeni inflatornih pritisaka koje pogađaju mnoge privrede u usponu, SAD i Evropa treba da naprave značajne investicije. Ne možemo da računamo na zemlje u razvoju da će same stvoriti stabilan privredni oporavak", zaključio je Lou.

Bonus video: