U Durbanu počinje konferencija UN o klimatskim promjenama

Skok cijena pšenice i kukuruza izazvan ektremnim meteorloškim pojavama koje su posljednjih 18 mjeseci dovele su do praga siromaštva milione ljudi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2011. 09:50h

Oko 190 zemalja učestvuje na klimatskoj konferenciji u Durbanu, na južnim vratima afričkog kontinenta posebno pogođena klimatskim promjenama, kako bi pronašle rješenje za suzbijanje klimatskih promjena i ublažile njihove posljedice.

Oko 12.000 izaslanika, ministara, stručnjaka, nevladinih organizacija i novinara očekuje se na ovoj 17. godišnjoj konferenciji UN-a o klimi koja će se završiti 9. decembra.

Budućnost Protokola iz Kjota, jedinog međunarodnog ugovora koji četrdesetak industrijski razvijenih zemalja obavezuje da smanje ispuštanje štetnih gasova, trebala bi da bude glavna tema skupa, uz pitanja kao što je finansijska pomoć koju bi mogle iskoristiti najugroženije zemlje

Nedavne oluje i suše koje su izazvale skok cijena prehrambenih proizvoda samo su "tužan nagovještaj" onoga što će se dešavati kada klimatske promjene postanu još intenzivnije, ocjenjuje nevladina organizacija Oksfam.

Uoči otvaranja konferencije UN o klimatskim promenama u Durbanu u Južnoj Africi, izvještaj te britanske organizacije podsjeća na skok cijena pšenice i kukuruza izazvan ektremnim meteorloškim pojavama koje su posljednjih 18 mjeseci dovele do praga siromaštva milione ljudi.

"Takva situacija će se pogoršavati sa ubrzanjem klimatskih promjena, a posljedice toga će se odraziti na poljoprivredu", ocjenjuje stručnjak Oksfama Keli Dent.

"Kada jedna meteorološka promjena izazove skok cijena, to dvostruko utiče na najsiromašnije. Oni moraju da se suoče sa porastom cijena prehrambenih proizvoda, a u tim prirodnim katastrofama su vjerovatno izgubili svoje kuće i ono od čega žive, obradivu zemlju i stoku", dodaje Dent.

Zbog talasa vrućina tokom 2010. godine u Rusiji i Ukrajini, cijene pšenice na svjetskoj berzi porasle su za tri mjeseca od 60 do 80 odsto.

Prema podacima Oksfama, u aprilu 2011. te cijene su porasle čak za 85 odsto u odnosu na njihovu cijenu iz juna prošle godine.

Cijene kukuruza u Etiopiji i Keniji porasle su za 191 odsto, odnosno za 161 odsto u odnosu na prosjek posljednjih pet godina što jasno odražava kakve posljedice na rog Afrike imaju suše.

U istom periodu, uragani i oluje u jugoistočnoj Aziji izazvali su skok cijena pirinča u Tajlandu i Vjetnamu. U septembru i oktobru, te cijene su porasle za 25 do 30 odsto u odnosu na njihov nivo od prethodne godine.

Oksfam podsjeća na istraživanja grupe eksperata za klimatske promjene, Gik (Giec), koji su nedavno upozorili da je klimatsko otopljavanje već povećalo učestalost talasa vrućina i obilnih padavina koje izazivaju poplave i da će te pojave biti sve učestalije.

Ta britanska nevladina organizacija poziva zemlje učesnice skupa u Durbanu da se još više obavežu da će drastično smanjiti zagađenje i obezbijediti fond namijenjen najsiromašnijim zemljama.

Taj takozvani "Zeleni fond" koji bi od 2020. trebalo da godišnje obezbjeđuje oko 100 milijardi dolara najsiromašnijim zemljama, biće jedna od glavnih tema skupa u Durbanu.

Bonus video: