Počelo glasanje u Egiptu

Građani su u redovima čekali ispred biračkih mjesta u Kairu pred njihovo otvaranje u osam sati po lokalnom vremenu
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2011. 08:01h

Egipćani danas glasaju na prvim parlamentarnim izborima od svrgavanja autoritarnog predsjednika Hosnija Mubaraka, a izborni proces trebalo bi da se završi krajem januara.

Građani su u redovima čekali ispred biračkih mjesta u Kairu pred njihovo otvaranje u osam sati po lokalnom vremenu (šest sati po srednjeevropskom vremenu).

Izbori za donji dom parlamenta biće održani u tri faze u roku od šest nedjelja, a izborni proces biće podijeljen po regionima, budući da izborna tijela nemaju kapacitet da izbori budu održani istoga dana.

Danas se glasa u trećini regiona, uključujući Kairo, Aleksandriju i Luksor. Svaka od tri faze glasanja trajaće dva dana. Na izborima se stranke nadmeću za 498 mjesta u donjem domu - Narodnoj skupstini, i za 180 mjesta u gornjem domu - Šura savjetu.

Svaka od tri faze glasanja trajaće dva dana

Prema anketama, samo dvije partije mogu da osvoje više od 10 odsto glasova - Partija slobode i pravde, koja je čvrsto povezana s Muslimanskim bratstvom, najvećom i najorganizovnijom političkom grupom u Egiptu, i stranka centra Al-Vafd.

Izbori uprkos demonstracijama

Izbori se održavaju uprkos sukobima policije i demonstranta u kojima je u nedjelji uoči izbora poginulo najmanje 40 ljudi. Hiljade demonstranata je svaki dan izlazilo na trg Tahrir u Kairu sa zahtjevom da vojska, koja upravlja zemljom otkad se u februaru poslije masovnih 18-dnevnih protesa povukao Mubarak, prepusti vlast civilnim tijelima.

Neki od rezultata glasanja biće objavljeni dan poslije glasanja, dok će za objavljivanje rezultata po partijskim listama biti potrebno da se završi poslednji krug izbora u januaru.

Galerija

Bonus video: