I Arapska liga izglasala uvođenje sankcija Siriji

Arapska liga usvojila je danas uvođenje ekonomskih sankcija protiv Sirije kako bi izvršila pritisak na vlasti te zemlje da okončaju represiju nad svojim građanima,
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2011. 16:56h

Ovo je danas saopštio premijer Katara Hamad ben Jasem.

On je to rekao poslije sastanka ministara ekonomije zemalja članica Arapske lige u Kairu, na kome je izglasana rezolucija prema kojoj će biti zamrznuti trgovinska razmjena sa Sirijom i bankovni računi članova vlade te zemlje.

Avionski letovi između Sirije i arapskih zemalja će biti obustavljeni, a nekim sirijskim zvaničnicima će biti zabranjeno da tamo putuju.

Prema riječima Hamad ben Jasima, od 20 članica Arapske lige, 18 je glasalo za uvođenje sankcija Damasku, dok su Irak i Liban bili uzdržani.

Sirija je nedavno isključena iz članstva organizacije arapskih zemalja.

Sirijska ekonomija je oštećena pošto su Evropska unija i SAD ranije već uvele sankcije protiv Damaska. Sankcije koje je uvela Arapska liga će dodatno oštetiti Siriju koja sa arapskim zemljama ostvaruje veći dio svoje trgovinske razmjene, navodi agencija Frans pres.

Sirijski ministar spoljnjih poslova Valid al-Mualem je posle odluke Arapske lige da zatraži pomoć od Ujedinjenih nacija (UN) kako bi ze okončali krvavi sukobi u Siriji, juče optužio Ligu da favorizuje međunarodnu intervenciju u toj zemlji.

Sukobi u Siriji se nastavljaju, a organizacije za zaštitu ljudskih prava su saopštile da su snage bezbjednosti danas ubile 11 civila.

Prema podacima UN, više od 3.500 ljudi ubijeno je u Siriji od marta kada su počeli masovni protesti protiv predsjednika Bašara al Asada i njegove vlade.

Bonus video: