Iran pojačao mornaricu sa tri nove podmornice

Dok u iranskom parlamentu još uvijek traje rasprava o spuštanju diplomatskih odnosa sa Velikom Britanijom na najniži nivo, stižu vijesti i o pojačanju ratne mornarice.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2011. 15:43h

Iranska mornarica pojačana je sa 3 podmornice klase Gadir, javila je danas državna televizija Irana.

Podmornice su predate mornarici u južnoj iranskoj luci Bandar Abas.

Ta vrsta podmornica može da isapljuje projektile, i Iran ih ima vež ćetiri, podsjeća agencija Asošiejted pres.

Odluka iranskih vlasti da doda tri nove podmornice u svoju flotu se tumači kao nastojanje Irana da u rastućoj tenziji zbog njegovog nuklearnog programa ojača svoje odbrambene mogućnosti.

Parlament Irana za niži rang diplomatskih veza sa Londonom

Poslanici iranskog parlamenta izglasali su danas odluku da se snizi rang diplomatskih odnosa sa Velikom Britanijom, a neki od njih su tokom glasanja glasno priželjkivali smrt toj zemlji, javio je britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Odluka, za koju je glasalo 87 odsto poslanika, donijeta je pošto je britansko ministarstvo finansija uvelo sankcije bankarskom sektoru Irana optužujući ga da pomaže nuklearni program Teherana.

Sankcije podrazumijevaju prekid svih finansijskih veza Britanije sa iranskim bankama.

Dok se u parlamentu glasalo, nekoliko poslanika je uzviknulo "Smrt Britaniji", javio je iranski radio a prenosi BBC.

Da bi snižavanje ranga diplomatskih odnosa stupilo na snagu, mora da ga odobri Iranski savjet čuvara, koji ima pravo veta na sve odluke narodne skupštine.

Njen predsjednik Ali Larijani upozorio je Britaniju da iranski parlament "posmatra njeno ponašanje" i da je to "početak puta", javljaju iranski državni mediji.

Ukoliko odluka stupi na snagu, novopostavljeni britanski ambasador u Teheranu Dominik Čilkot (Dominick Chilcott) mogao bi da bude protjeran iz Irana.

Britansko ministarstvo spoljnjih poslova je saopštilo da će biti "za žaljenje" ako Teheran umanji rang diplomatskih odnosa sa Londonom.

Odnosi dvije zemlje su sve gori dok jačaju napetosti u vezi sa nuklearnim programom Irana.

Britanija je uvela finansijske sankcije Iranu poslije objavljivanja izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju u kojem se ukazuje da Iran pokušava da napravi nuklearno oružje.

Teheran sve vrijeme tvrdi da njegov nuklearni program služi samo u mirnodopske svrhe.

Bonus video: