Najteži incident SAD i NATO u Pakistanu u posljednjih 10 godina

Pakistan je odlučio da blokira sve puteve za snabdijevanje snaga NATO u Avganistanu, a od američkih vojnih snaga j zatraženo da u roku od 15 dana napuste bazu na jugozapadu zemlje
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2011. 14:21h

Pakistanski zvaničnici su saopštili u subotu da su helikopteri i avioni NATO napali dva vojna položaja pakistanske vojske, te da je u napadu ubijeno do 28 pakistanskih vojnika, dok je pakistanska vojska izjavila da su ubijena 24 vojnika, a 13 ranjeno.

Još je uvijek nejasno što se tačno dogodilo, no napad se dogodio u subotu u noći na području Baizaija, gdje se pakistanski vojnici bore s talibanima. "Pakistanski vojnici odmah su u samoodbrani učinkovito odgovorili na agresiju NATO/ISAF-a svim raspoloživim oružjem", kaže se u izjavi pakistanske vojske.

"To je napad na pakistanski suverenitet", rekao je premijer Gilani

Na položajima je bilo oko 40 pakistanskih vojnika, rekli su vojni izvori. Zvaničnik avganistanske pogranične policije Edris Momand je rekao da su avganistanski i vojnici NATO-a u blizini položaja pakistanske vojske u subotu ujutro zarobili nekoliko militanata, što oslikava ratni metež na slabo definisanoj granici.

"Napad snaga NATO na naš položaj imaće ozbiljne posljedice, jer su bez razloga napali naš položaj i ubili vojnike koji su spavali", najavio je viši pakistanski vojni oficir

Avganistansko-pakistanska granica je na mnogo mjesta slabo obilježena, a razlike među geografskim kartama na pojedinim tačkama iznose i do osam kilometara.

Incident produbljuje krizu već narušenih odnosa SAD i Pakistana. "Posljednji napad snaga NATO na naš položaj imaće ozbiljne posljedice, jer su bez razloga napali naš položaj i ubili vojnike koji su spavali", najavio je jedan viši pakistanski vojni oficir koji je želio da ostane anoniman.

Pakistan je odmah uzvratio zatvaranjem ključnih pravaca snabdijevanja NATO-a u Avganistanu. "To je napad na pakistanski suverenitet", rekao je premijer Jusuf Raza Gilani. "Nećemo dopustiti bilo kakvo narušavanje pakistanskog suvereniteta i solidarnosti".

Načelnik generalštaba pakistanske vojske, general Ašfag Pervez Kajani, izjavio je da će "biti preduzeti svi potrebni koraci kako bi se učinkovito odgovorilo na ovaj neodgovoran čin".

Načelnik generalštaba pakistanske vojske, general Kajani, izjavio je da će "biti preduzeti svi potrebni koraci kako bi se učinkovito odgovorilo na ovaj neodgovoran čin"

"Snažan protest upućen je NATO/ISAF-u u kom je zatraženo da se pokrene hitna i snažna akcija protiv odgovornih za ovu agresiju", dodao je on.

Zapovjednik međunarodnih snaga u Avganistanu koje predvodi NATO, general Džon R. Alen, izrazio je saučešće porodicama stradalih pakistanskih vojnika. Saučešće je izrazila i ambasada SAD u Islamabadu.

Incident se dogodio dan nakon što se general Alen sastao sa generalom Kajanijem kako bi razgovarali o nadzoru na pakistansko-avganistanskoj granici i poboljšanju vojne saradnje.

"Nakon nedavnih susreta između pakistanskih i snaga NATO/ISAF u cilju izgradnje povjerenja, ovakvi napadi nisu smjeli da se dogode", rekao je neimenovani viši vojni izvor agenciji Rojters.

SAD i NATO pokušavaju odobrovoljiti Islamabad

Odnosi Vašingtona i Islamabada prilično su zategnuti otkako je 2. maja 2011. u tajnoj operaciji američkih specijalnih snaga (dakle, bez obavještavanja vlade u Islamabadu) na sjeveru Pakistana ubijen vođa Al Kaide, Osama bin Laden.

"Takvi napadi su sasvim neprihvatljivi i pokazuju ravnodušnost prema međunarodnom pravu i ljudskom životu", poručila je Kar

Pakistan je poručio zvaničnom Vašingtonu da je "krajnje ljutit" zbog vazdušnog udara snaga NATO alijanse u Avganistanu (ISAF) na pakistansku granicu, u kom je poginulo 26 pakistanskih vojnika.

Vašington je u subotu nastojao pomirljivim tonom da naglasi "važnost dobrih odnosa" s Pakistanom, izrazivši saučešće zbog pogibije vojnika u najtežem incidentu Zapada u Pakistanu tokom proteklih deset godina.

Ljutnju službenog Islamabada iskazala je ministarka vanjskih poslova Hina Rabani Kar u telefonskom razgovoru sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, uputivši oštar protest Sjedinjenim Državama.

"Takvi napadi su sasvim neprihvatljivi i pokazuju ravnodušnost prema međunarodnom pravu i ljudskom životu", poručila je Kar američkoj koleginici, prema saopštenju ministarstva vanjskih poslova u Islamabadu.

Kar je prenijela odluku pakistanskih vlasti da preispita partnerstvo s SAD u borbi protiv terorizma

Kar je obavijestila Klinton da je Savjet za odbranu pakistanske vlade između ostalog odlučio da blokira sve puteve za snabdijevanje snaga NATO u susjednom Avganistanu, te da je od američkih vojnih snaga zatraženo da u roku od 15 dana napuste bazu na jugozapadu zemlje.

Kar je prenijela i odluku pakistanskih vlasti da preispita partnerstvo s SAD u borbi protiv terorizma. "Ovaj napad poništava napredak koji su Pakistan i SAD postigli u poboljšanju odnosa i primorava Pakistan da preispita uslove svog angažmana (u odnosu na SAD)", rekla je pakistanska šefica diplomatije.

U zajedničkom saopštenju, ministar odbrane Leon Paneta i Hilari Klinton izrazili su "najiskrenije saučešće", dodajući da podržavaju "NATO-ov prijedlog da se smjesta pokrene istraga" o napadu na plemensko područje Mohmand na kom pakistanske snage vode borbu protiv talibanskih ekstremista i Al Kaide.

Rasmusen je rekao da se radi o nehotičnom incidentu i da će pružiti snažnu podršku istrazi koju je pokrenuo ISAF

Saučešće je izrazio i generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen. "Pisao sam pakistanskom premijeru i rekao mu da je pogibija pakistanskih vojnika neprihvatljiva i mora se osuditi, kao i smrt avganistanskih i međunarodnih vojnika", istakao je on.

Rasmusen je dodao da se radi o nehotičnom incidentu i da će pružiti snažnu podršku istrazi koju je pokrenuo ISAF.

U subotu naveče, portparol ISAF-a, njemački general Karsten Jakobson ocijenio je da je "vrlo vjerovatno" kako je uzrok pogibije pakistanskih vojnika vazdušna podrška koju su zatražile avganistanske snage i NATO, koji su djelovali u avganistanskoj pokrajini Kunaru.

Bonus video: