Dan kada je ubijen mučenik LGBT prava

Treba li podsjećati, Šon Pen je dobio Oskara za ulogu Harvija Milka, a Dastin Lens Blek za najbolji scenario
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2011. 14:35h

U danima kada Crnu Goru u regionu pominju zbog jednog LGBT skandala, odnosno prijetnji glumcima spota "U redu je biti drugačiji - i mi smo dio ekipe”", svijet se sjeća američkog pionira borbe za ljudska prava Harvi Bernarda Milka. On je bio prvi deklarisani homoseksualac izabran za javnog funkcionera, gdje drugo nego u San Francisku, Kaliforniji.

Milk je postao poznat najširoj publici nakon smrti: zbog briljantne role Šon Pena u nagrađivanom filmu "Milk" (Gas Van Sant, 2008), koji crta biografiju hrabrog čovjeka koji nije htio da odustane dok nije izabran za člana Savjeta nadzornika San Franciska.

Počeo je da se bavi politikom kasno, kada mu je već bilo 40 godina, kada se u njemu desio "klik" i javno se deklarisao.

Iz Njujorka se u San Francisko preselio 1972. u jeku migracije homoseksualaca u distrikt Kastro. Tri puta je propao na izborima dok nije pobijedio.

Poznati govor Harvija Milka

Milk je za 11 mjeseci službe poboljšao prava homoseksualaca u gradu, ali je 27. nobembra 1978. ubijen, zajedno s gradonačelnikom Moskoneom, od strane bivšeg funkcionera Dena Vajta koji je dao ostavku, ali je bio željan vlasti.

Profesor Peter Novak sa Univerziteta u San Francisku rekao je da je Milk "mučenik za prava homoseksualaca" i da će ostati ikona grada.

Milk je posthumno, 2009. godine dobio odlikovanje Predsjedničku medalju slobode.

U Van Santovom filmu zanimljivo je prikazano kako se američka politika vodi na mikroplanu i kako su seksualne manjine terenskim radom i upornošću došle do pobjede i dogovora sa predstavnicima sindikata oko zajedničkih ciljeva, uprkos predrasudama. Ko nije, film treba da pogleda.

"Milk", 2008. (trejler)

Treba li podsjećati, Šon Pen je dobio Oskara za ulogu Harvija Milka, a Dastin Lens Blek za najbolji scenario.

Galerija

Bonus video: