Ahmadinedžad: Iran je u istom bloku sa Kinom i Rusijom

Protivljenje Kine i Rusije najnovijim sankcijama spriječilo je da se ove mjere nađu na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti UN
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2011. 18:28h

Iranski predsjednik Ahmadinedžad rekao je nacionalnoj televiziji da je "Iran u istom bloku s Rusijom i Kinom na međunarodnoj sceni", iako svaka država ima svoje nacionalne interese.

On je govorio o novom paketu ekonomski sankcija koje pokreću SAD-a, Velika Britanija i Kanada.

Ahmadinedžad je rekao da sankcije samo podrivaju nastojanja grupe P5+1 (stalne članice Savjeta bezbjednosti plus Njemačka) da obnove pregovore s Iranom.

"Oni uvijek sebi stvaraju ograničenja. Mi smo uvijek govorili da smo za razgovor i saradnju i stojimo pri tome. Razgovori su bolji od konfrontacije, ali oni djeluju izgubljeno i uvijek se vraćaju konfliktu", rekao je Ahmadinedžad, javlja AFP.

"Kada je riječ o međunarodnim pitanjima, Kina i Rusija imaju puno bliži stav, nego SAD i njegovi saveznici. Mi odlično sarađujemo s Kinom i Rusijom, ali ipak od njih ne možemo očekivati da žrtvuju svoje nacionalne interese, kao što oni to ne mogu očekivati od nas", istaknuo je Ahmadinedžad.

Protivljenje Kine i Rusije najnovijim sankcijama spriječilo je da se ove mjere nađu na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti UN.

Bonus video: