SZO: Smrtnost djece povezana sa dužničkom krizom

Najveći pad smrtnosti djece zabilježen je u istočnoj Aziji i u Sjevernoj Americi, gdje iznosi oko 60 odsto
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2011. 07:51h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da samo pojačano političko djelovanje može spriječiti porast stope smrtnosti djece u svijetu za vrijeme dužničke krize.

"U prošloj deceniji broj umrle djece mlađe od pet godina bio je prvi put u posljednjih 60 godina daleko ispod 10 miliona godišnje i ta brojka je bila nastavila da pada", rekla je direktori SZO Margaret Čan u glavnom gradu Uzbekistana, Taškentu.

"Taj broj se danas popeo na 7,6 miliona", rekla je Čan otvarajući skup posvećen zdravlju djece.

Najveći pad smrtnosti djece, kako prenosi AFP, zabilježen je u istočnoj Aziji i u Sjevernoj Americi, gdje iznosi oko 60 odsto, kazala je Čan.

Direktor SZO je istakla da u posljednje vrijeme nije zabilježen nikakav pomak naprijed, čak ni u najbogatijim zemljama te da zabrinjava nedavni rast cijena hrane.

Čan je napomenula da su u Uzbekistanu "vidljivi rezultati političkog zalaganja na najvišem nivou" što se tiče brige za djecu poslije 1991. kada je ta bivša sovjetska republika stekla nezavisnost.

Predsjednik Uzbekistana Islam Karimov obećao je na skupu da će izdvojiti "još 1,5 milijardi dolara u idućem periodu" za brigu za zdravlje djece.

Bonus video: