"Ledenica smrti" ubija sve što dotakne

Kada dođe u kontakt sa bilo kojom površinom širi se mreža leda koja ubija sve na svom putu uključujući i morske ježeve i morske zvijezde
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2011. 13:09h

Podvodna ledenica, nazvana "ledenica smrti" koja tone sa površine mora do njegovog dna i uništava sve sa čime dođe u kontakt snimila je prvi put filsma ekipa BBC-ja, koja je tu neobičnu pojavu zabilježila na Antarktiku.

Autori snimka Hju Miler i Dag Anderson, snimili su "ledenicu smrti" u blizini Ros arhipelaga, pod vodom, na temperaturi od -2 stepena Celzijusova. Miler je kasnije objasnio da je tonući vihor rastao pred njihovim očima, prenosi BBC.

"Ledenica smrti" se brzo spuštala prema morskom dnu, dok su snimateljske ekipe šokirano gledale njeno brzo napredovanje. Kada morska voda dođe sa njom u kontakt postaje sunđerasta, a ovakve ledenice se obično stvaraju na Antarktiku kada se slana voda sa morskog leda pomiješa sa okeanskom.

Izvanredan podvodni snimak napravljen je za emisiju "Ledena planeta" koja se prikazuje na televiziji BBC 1, a za snimanje ekipa ove emisije koristi najmoderniju tehnologiju.

"Bili smo u maloj trci sa vremenom jer niko nije znao koliko brzo se formiraju. Prošle nedjelje smo vidjeli jednu koja se povećavala pred našim očima. Cio proces je trajao oko 5-6 sati. Bilo je prilično teško snimiti je. Cijela oprema je veoma teška, a da bi snimak bio dobar morao sam dugo da sjedim na morskom dnu i da se skoro uopšte ne pomjeram", izjavio je za "BBC Nature".

"Ledenica smrti" je toliko hladna da se u njenoj blizini smrzava morska voda. Kada dođe u kontakt sa bilo kojom površinom širi se mreža leda koja ubija sve na svom putu uključujući i morske ježeve i morske zvijezde.

Iako se za postojanje ovakvih ledenica zna od 1960. godine ovo je prvi put da je jedna od njih snimljena.

Bonus video: