Islamska država preuzela odgovornost za napad na izbornu komisiju u Libiji: 12 ubijenih, sedam ranjenih

Samoubica se raznio u zgradi u centru grada, a ostali napadači su je zapalili, rekao je portparol ministarstva zdravlja
1 komentar(a)
Libija napad, Foto: Reuters
Libija napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2018. 15:09h

Ekstremistička grupa Islamska država je danas objavila da su njeni pripadnici danas napali Visoku izbornu komisiju Libije u Tripoliju.

"Dvije samoubičake akcije su pogodile sjedište izborne komisije" u glavnom gradu Libije, saopštila je propagandna služba Islamske države, "Amak".

Ubijeno je 12 ljudi, a sedmoro ranjeno, kažu izvori u zdravstvu.

Jedan pd samoubica se raznio u zgradi komisije u centru Tripolija a ostali napadači su je zapalili, rekao je portparol Ministarstva zdravlja.

Snimci na društvenim mrežama pokazuju gusti crni dim koji izlazi iz zgrade.

Islamski ekstremisti se protive demokratskim izborima i ciljali su ih i u drugim zemljama.

Misija UN u Libiji je osudila napad i navela da nasilje "neće odvratiti Libijce od napretka u procesu uspostavljanja nacionalnog jedinstva, vladavine prava i institucija".

Libija je u haosu otkako je 2011. dugogodišnji lider Muamer Gadafi svrgnut i ubijen. Zemlja je podijeljena između rivalskih vlada podržanih od raznih naoružanih grupa. UN podržavaju vladu u Tripoliju.

Ranije ove nedjelje, međunarodni "Kvartet" - EU, Afrička unija, Arapska liga i UN, saopštio je da podržava održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora u Libiji ove godine i da će pomoći u njihovu pripremu i sprovođenje.

Bonus video: