SZO: Zbog zagađenog vazduha godišnje umre sedam miliona ljudi

Ti podaci su jednaki broju umrlih iz prethodnog istraživanja koje je objavljeno prije dvije godine
0 komentar(a)
zagađen vazduha, Foto: Shutterstock
zagađen vazduha, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.05.2018. 11:40h

Oko sedam miliona ljudi umre na godišnjem nivou od posljedica zagađenja vazduha, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija u najnovijem izvještaju.

Zagađenje vazduha na otvorenom prostoru odnijelo je 4,2 miliona života 2016. godine, dok je zagađenje u domaćinstvima zbog određenih energenata i tehnologija odnijelo oko 3,8 miliona života u istom periodu, navodi se u izvještaju.

Ti podaci su jednaki broju umrlih iz prethodnog istraživanja koje je objavljeno prije dvije godine.

Nivo zagađenja vazduha i dalje je na veoma opasnom nivou u mnogim djelovima svijeta. Prema najnovijim podacima, svaka deveta od deset osoba udiše vazduh koji sadrži visok nivo zagađivača.

Više od 90 odsto smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem vazduha dešava su u zemljama srednjeg ili niskog standarda, većinom u Aziji i Africi, a za njima slijede neke zemlje istočnog Sredozemlja, Evrope i dvije Amerike, prenosi DPA.

"Zagađenje vazduha prijeti svima, ali najsiromašniji i oni najmarginalizovaniji snose najveći teret", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

"Neprihvatljivo je da više od tri milijarde ljudi, većinom žena i dece, i dalje udišu smrtonosna isparenja i dim, svaki dan koristeći zagađene peći ili energente u svojim kućama. Ako ne preduzmemo hitne mjere po pitanju zagađenja vazduha, nikada nećemo postići cilj održivog razvoja", rekao je on.

Prema istraživanjima SZO, zagađenje vazduha je ključni faktor rizika za neprenosive bolesti, uzrokujući jednu četvrtinu, odnosno 24 odsto svih smrtnih slučajeva od bolesti srca, 25 odsto od moždanog udara, 43 odsto od plućnih bolesti i 29 odsto od raka pluća, prenosi N1.