NATO centar za obuku: Srbe glumili Njemci i penzioneri iz SAD

Erik Mekfejden, vođa vježbe, ocijenio je da se simulacijom postiglo ono što su treneri željeli – da se pripadnici KFOR-a prilagode situaciji u kojoj su se našli
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2011. 23:13h

Pripadnici Nacionalne garde SAD održali su prošle nedjelje u NATO centru za obuku u mjestu Hohenfels u Njemačkoj vježbu u kojoj je simuliran sukob međunarodnih vojnika i Srba na barikadama na sjeveru Kosova.

U ovom centru, koji je nakon otvaranja 1938. pripadao nacističkoj njemačkoj armiji, američkim trupama „suprotstavili su se“ penzionisani pripadnici njihove vojske i lokalni njemački građani koji su bili u ulozi Srba.

Onda je neko bacio kamen...

Američki vojni list „Stars end strajps“ prenio je da su mlađe Srbe, spremne na okršaj sa međunarodnim snagama, pored lokalnog stanovništva, igrali i vojnici SAD.

Njih su pokušavali da rastjeraju sa barikada pripadnici Nacionalne garde, koji su nedavno stigli u Evropu iz američke savezne države Džordžija, koji su koristili nekoliko „hamvija“ i vozilo sa gusjenicama koje je predstavljalo tenk.

„Kada su se vojnici u opremi za razbijanje demonstracija približili improvizovanoj barikadi dočekani su povicima mase 'SAD, napolje'. Onda je neko bacio kamen“, navodi se u članku i objašnjava da su umjesto pravog kamenja korištene vrećice sa pijeskom.

Prošlogodišnja vježba u Hohenfelsu

Čelnici ovog trening centra, u kojem se redovno za misiju na Kosovu obučavaju pripadnici KFOR-a, organizovali su ovu vježbu nakon boravka na Kosovu prošlog mjeseca.

"Bolje je da se teške lekcije nauče ovdje"

Barikada je napravljena od komada šperploče, paleta i starih guma. „Tenk“ ju je probio, polako napredujući ka masi koja se povlačila. Vojnici sa štitovima su onda napravili kordon širinom puta.

Tada su na scenu stupili ratoborniji „Srbi“ koje je predvodio Tod Pit, komandant voda, koji je prije „sukoba“ pripremao svoje ljude.

„Probajte da im ukradete palice, ukradite im štitove. Ne zalijećete se među njih“, davao je instrukcije Pit.

Navodni Srbi su ga poslušali, grabili su štitove i palice, bacali „kamenje“ i gurali gume u kojima su bile dimne bombe. Međusobno potiskivanje ponavljalo se nekoliko puta.

Budući vojnici KFOR-a su na kraju uspjeli da izguraju „demonstrante“ do linije koju su propisali instruktori, prijeteći nesmrtonosnim oružjem, uključujući i gumene metke koje ipak nisu upotrebili.

Erik Mekfejden, vođa vježbe, ocijenio je da se simulacijom postiglo ono što su treneri željeli – da se pripadnici KFOR-a prilagode situaciji u kojoj su se našli.

„Bolje je da se teške lekcije nauče ovdje, nego da se sa njima suočavaju na terenu“, zaključio je Mekfejden.

Galerija

Bonus video: