"VOJSKA PREDMET SAVEZA SA SAD"

Mun Džae-In: Mir sa Sjevernom Korejom ne znači odlazak američkih vojnika

Seul je danas potvrdio da se više američkih borbenih aviona F-22 Raptor raspoređuje u Južnoj Koreji uoči predstojeće združene vojne vježbe
0 komentar(a)
Mun Džae in, Foto: Reuters
Mun Džae in, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2018. 08:31h

 Južnokorejski predsjednik Južne Koreje Mun Džae-In danas je odbacio ideju o odlasku desetina hiljada američkih vojnika iz Južne Koreje u slučaju mirovnog sporazuma sa Sjeverom.

"Američke snage u (Južnoj) Koreji su predmet saveza Južne Koreje i SAD. To nema nikakve veze sa potpisivanjem mirovnog sporazuma" sa Pjongjangom, rekao je Mun.

Seul je danas potvrdio da se više američkih borbenih aviona F-22 Raptor raspoređuje u Južnoj Koreji uoči predstojeće združene vojne vježbe.

Južna i Sjeverna Koreja i dalje su formalno u ratu pošto je sukob vođen od 1950. do 1953. godine obustavljen primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

JWPlayer video mesto

Na istorijskom susretu u demilitarizovanoj zoni Korejskog poluostrva prošle sedmice, sjevernokorejski lider Kim Džong Un i predsjednik Južne Koreje postigli su saglasnost da je potrebno potpisivanje mirovnog sporazuma da bi se Korejski rat zvanično okončao.

Mun je naveo i da je preduslov za zaključenje mira odustajanje Sjevera od nuklearnog i raketnog programa.

Preporučujemo za Vas