Peru uveo krivično djelo "femicid" - ubistvo žene

Ubistvo žene od strane supružnika ili bivšeg supružnika, partnera ili bivšeg partnera, od sad predstavlja teži oblik ubistva, za što se izriče kazna zatvora od najmanje 15 godina
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2011. 11:01h

Peru će u svoj Krivični zakonik uključiti novo krivično djelo - "femicid" (ubistvo žene), a minimalna kazna biće 15 godina zatvora, rekla je u utorak peruanska ministarka za žene i socijalni razvoj, Aida Garsija Naranho.

Vlada u Limi odlučila je u ponedjeljak da novo djelo uključi u Krivični zakonik povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, kako bi suzbijala nedjela u kojima godišnje stotine žena izgube život.

Prema riječima ministarke Naranho, ubistvo žene od strane supružnika ili bivšeg supružnika, partnera ili bivšeg partnera, može se kvalifikovati kao "femicid", što bi predstavljalo teži oblik ubistva i za što se izriče kazna zatvora od najmanje 15 godina.

Peru će se tako pridružiti grupi od nekoliko latinoameričkih zemalja koje su već posebno kvalifikovale ubistvo žene - Čile, Kostarika, Kolumbija, El Salvador, Gvatemala i Meksiko.

Prema statističkim podacima, 73 žene su ove godine ubili supružnici ili partneri, dok je prošle godine stradalo njih 123

Prema statističkim podacima peruanskog tužilaštva, 73 žene su ove godine ubili supružnici ili partneri, što je, doduše, nešto manje nego prošle godine (123 žrtve).

Urgentni centar za žene pri Ministarstvu je uz to identifikovao i šezdesetak pokušaja ubistva žena.

Bonus video: