Nemiri u Egiptu se nastavljaju

Za sada nije poznato kako bi referendum o vojnoj vlasti mogao da se organizuje, niti koja bi alternativa mogla da se ponudi do predsjedničkih izbora u junu
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2011. 09:02h

Nemiri u Egiptu, u kojima je za pet dana ubijeno 37 ljudi, nastavili su se tokom noći, a u sukobima demonstranata sa policijom u Aleksandriji jutros je poginula jedna osoba, samo nekoliko sati pošto su vojne vlasti obećale da će civilna uprava biti uspostavljena u junu.

Lider vojnih vlasti Mohamed Husein Tantavi, koji se nalazi na čelu Vrhovnog vojnog savjeta koji upravlja zemljom otkako je u februaru nakon masovnih protesta svrgnut Hosni Mubarak, u obraćanju naciji potvrdio je da će civilni predsjednik biti izabran u junu, šest mjeseci ranije nego što se pretpostavljalo.

Međutim, sukobi demonstranata i policije nastavljeni su tokom noći u nekoliko gradova, a okupljeni na trgu Tahrir u Kairu i drugdje posebno su burno reagovali na Tantavijev nagovještaj da će se pitanje da li vojna vlast treba da se okonča ranije iznijeti na referendum, jer smatraju da iza toga stoji plan da se podijeli nacija.

"Odlazi! Odlazi!" i "On mora da ode! Mi nećemo otići!", uzvikivali su okupljeni na trgu Tahrir, reagujući na Tantavijeve izjave, javio je Rojters.

Parlamentarni izbori u Egiptu počeće u ponedjeljak, ali će se okončati tek u januaru.

Za sada nije poznato kako bi referendum o vojnoj vlasti mogao da se organizuje, niti koja bi alternativa mogla da se ponudi do predsjedničkih izbora u junu, koji su prethodno planirani za kraj 2012. ili početak 2013. godine.

Hiljade demonstranata od utorka borave na centralnom kairskom trgu Tahrir, simbolu prethodnih antirežimskih protesta, tražeći hitno uspostavljanje civilne vlasti, a od tada su se grupe okupljenih više puta sukobile sa policijom koja upotrebljava palice i suzavac.

Policija poriče da koristi bojevu municiju da bi rastjerala demonstrante, ali bolnički izvori navode da većina od 37 do sada poginulih u najnovijim nemirima u zemlji ima rane od metaka.

Galerija

Bonus video: