IZRAELSKI PREMIJER ZA CNN

Netanjahu: Ne težimo ratu sa Iranom

On je kazao da vjeruje američkom predsjedniku Donaldu Trampu da će "uraditi pravu stvar"
34 pregleda 3 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
31.01.2019. 01:45h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas, dan nakon što je optužio Iran da je lagao o nuklearnom programu, da on ne teži ratu s tom zemljom, dodavši da vjeruje američkom predsjedniku Donaldu Trampu da će "uraditi pravu stvar".

"Niko ne teži takvom razvoju događaja", rekao je Netanjahu za CNN, odgovarajući na pitanje o takvoj mogućnosti.

"Oni ne žele da svijet zna ono što sam ja svijetu juče pokazao", dodao je Netanjahu, aludirajući na iransko rukovodstvo.

On je u ponedjeljak predstavio dokumente za koje je tvrdio da pokazuju kako je Islamska republika Iran godinama radila na razvoju nuklearnog oružja i pripremila planove da nastavi to da radi nakon potpisavanja nuklearnog sporazuma s velikim silama 2015.

Netanjahu, koji je više puta pozvao da se taj sporazum promijeni ili poništi, rekao je da je Izrael došao do 100.000 tajnih iranskih dokumenata u februaru i da je to jedno od najvećih obavještajnih dostignuća. 

Govorio je na engleskom u Ministarstvu odbrane u Tel Avivu i predstavio video snimke i slajdove za koje je tvrdio da otkrivaju iranski nuklearni dosije.

Izrael je do tih informacija došao u februaru, a u martu je obaviješten Tramp, kada su se on i Netanjahu sreli.

"Vjerujem njegovoj procjeni. On će uraditi pravu stvar za Ameriku i Izrael", rekao je Netanjahu za Fox News, dodavši: "Taj režim je imao tajni program nuklearnog oružja i oni pokušavaju pod vrlo lošim sporazumom da nabave nuklearni arsenal. Neće ga dobiti. Zaista je potreban nov sporazum."

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman izjavio je u međuvremenu da će Izrael odgovoriti kako treba na pokušaje Irana da ga povrijedi, prenijeli su izraelski mediji.

On je parafrazirao američkog ministra za odbranu Džejmsa Matisa koji je rekao da Izrael ima tri problema, "Iran, Iran i Iran", rekavši da danas postoje četiri problema, "Iran, Iran, Iran i licemjerje".

"Izrael ne može ignorisati stalne prijetnje Irana da će jevrejska država biti zbrisana s mape i mi ćemo uraditi sve što je potrebno. Pretnje Irana dolaze nedjelju za nedeljom", rekao je Liberman.

Iran je Netanjahua označio danas "ozloglašenim lažovom" zbog njegovih otužbi, a portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Basem Kasemi je optužbe da je Teheran lagao o svom nuklearnom programu označio "istrošenim, beskorisnim i sramnim".

Kasemi je ocijenio da Netanjahu nije imao ništa da ponudi "osim laži i obmana", rekavši da je to "smiješna propaganda".