Predsjednik Jemena pristao da preda vlast

Predsjednik Jemena Ali Abdulah Saleh pristao je danas da potpiše sporazum koji podrazumijeva da će on predati vlast svom zamjeniku i tako okončati krizu u kojoj se ta zemlja nalazi od januara
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2011. 20:32h

Ovo je danas za agenciju Frans pres rekao šef Nacionalnog savjeta revolucionarnih snaga, Muhamed Basandava.

"Pregovori koji su se vodili prethodna tri dana na inicijativu zalivskih zemalja doveli su do sporazuma, koji će biti potpisan sjutra", rekao je Basandava.

Plan šest zemalja Zalivskog savjeta za saradnju poziva Saleha da preda vlast svom zamjeniku Abdrabuhu Mansuru Hadiju i tako okonča 33-godišnju vladavinu u zamjenu da ne bude sudski gonjen.

Saleh je do sada odbijao da potpiše taj sporazum, uprkos činjenici da je u nasilju u njegovoj zemlji ubijeno stotine ljudi, a hiljade je bilo ranjeno otkada je u januaru počeo ustanak protiv njegovog režima.

Višemjesečni nemiri su tu, ionako siromašnu zemlju u Persijskom zalivu, doveli na rub kolapsa.

Basandava je odbio da kaže više detalja o pregovorima u kojima je, kako je naveo, Saleh najzad pristao na plan koji je prvobitno predložen još u aprilu.

Jedan drugi, neimenovani zvaničnik rekao je, da će "predsjednik Saleh sjutra u Sani potpisati plan zalivskih zemalja".

"Potpredsjednik Abdrabuh Mansur Hadi, lideri (vladajućeg) Opštenarodnog kongresa i opozicija takođe će sjutra potpisati mehanizam za primjenu tog plana", naveo je taj zvaničnik.

On je, međutim, insistirao da treba biti "oprezan", i sačekati da Saleh zaista i stavi potpis na sporazum.

Saleh, koji je na vlasti od 1978, do sada je više puta izvrdao napore zalivskih zemalja i UN i odbijao da potpiše sporazum.

Zalivski savjet za saradnju morao je 1. maja da otkaže ceremoniju potpisivanja jer je Saleh u posljednjem trenutku odbio da potpiše predloženi plan. Druga ceremonija 22. maja takođe nije održana iz istog razloga.

Zalivske zemlje su u planu, takođe, predložile formiranje vlade nacionalnog spasa.

Saleh bi u roku od 30 dana trebalo da proslijedi svoju ostavku parlamentu, a dva mjeseca poslije toga trebalo bi da budu održani predsjednički izbori.

Bonus video: