Vođe Crvenih kmera na optuženičkoj klupi

Njih trojica optuženi su za zločine protiv čovječnosti, genocid, progon na vjerskoj osnovi, ubistva i mučenje, počinjene tokom vladavine Crvenih kmera od 1975. do 1979.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2011. 12:05h

Pred sudom za ratne zločine u Pnom Penu danas je počelo suđenje trojici visokih zvaničnika Crvenih kmera koji se smatraju odgovornima za "polja smrti" u Kambodži, što je pojam nekih od najgorih zločina u 20. vijeku.Sudija Nil Non otvorio je suđenje i pročitao imena trojice vođa Crvenih kmera koji danas imaju 80 i više godina.Njih trojica optuženi su za zločine protiv čovječnosti, genocid, progon na vjerskoj osnovi, ubistva i mučenje, počinjene tokom vladavine Crvenih kmera od 1975. do 1979.Procjenjuje se da je 1,7 miliona ljudi umrlo kao posljedica pogubljenja, izgladnjivanja, iscrpljenosti i nedostatka medicinske njege, kao rezultat radikalne politike zbog koje je cijela Kambodža postala logor za prisilni rad jer je vlast pokušala da stvori poljoprivredno socijalističko društvo. Intelektualci i biznismeni su bili zatvarani, mučeni i često pogubljeni.Rođaci žrtava u nedjelju su palili tamjan nedaleko od staklenog memorijala punog lobanja u Pnom Penu, na mjestu gdje su Crveni kmeri sprovodili masovna pogubljenja.Optuženi su 85-godišnji Nuon Čea, glavni ideolog Crvenih kmera i zamjenik pokojnog Pola Pota, 80-godišnji Kieu Sampan, bivši šef države i 86-godišnji Ieng Sari, bivši ministar spoljnih poslova.Četvrta optužena, 79-godišnja Ieng Tirit, proglašena je prošle sedmice nesposobnom za suđenje jer boluje od Alchajmerove bolesti. Ona je žena Ienga Sarija i bila je na funkciji ministarke društvenih poslova.Vrhovni vođa Crvenih kmera Pol Pot umro je 1998. u džungli u Kambodži kao zatvorenik sopstvenih saboraca, koji su po svrgavanju sa vlasti vodili gerilski rat koji je trajao do kraja 1990-ih godina.Na sudu koji ima podršku UN, osnovanom 2006, do sada je održano samo jedno suđenje, na kojem je u julu na 35 godina osuđen Kaing Guek Eav, bivši zapovjednik glavnog zatvora Crvenih kmera S-21.

Taj slučaj smatra se jednostavnijim od suđenja trojici lidera, pošto se danas otvoreno suđenje odnosi na širi opseg zločina i jer je Kaing Guek Eav priznao krivicu. Trojica vođa Crvenih kmera tvrde da su nevini.

Bonus video: