Žestok spor republikanaca i demokrata oko deficita SAD

Republikanci ne mogu da prihvati povećanje poreza što traže demokrate koje, ne mogu da prihvate zahtjeve republikanca da se smanje troškovi programa socijalne i zdravstvene zaštite
0 komentar(a)
američki kongres, Foto: Usafricaonline.com
američki kongres, Foto: Usafricaonline.com
Ažurirano: 20.11.2011. 21:16h

Republikanci i demokrate oštro su razmijenjivali optužbe zbog neuspjeha specijalnog kongresnog odbora da pronađe način da se smanji deficit SAD za najmanje 1.200 hiljada milijardi dolara u narednih deset godina.

Rok za postizanje dogovora u takozvanom nadodboru je srijeda, ali bi zapravo dogovor trebalo da se postigne do ponedjeljka uveče kako bi ga razmotrila Kongresna kancelarija za budžet koja određuje troškove i uštede takvog programa.

Taj odbor je bio osnovan ljetos pošto su predsjedik Barak Obama i predsjedavajući Donjim domom Kongresa, republikanac Džon Bejner postigli dogovor za podizanje granice zaduživanje SAD poslije višenedjeljnih teških pregovora, što je inače do sada bila nesporna mjera.

Dogovor o podizanju granice zaduživanja je bio neophodan kako SAD ne bi postale nelikvidne.

Većina republikanaca ne može da prihvati povećanje poreza što traže demokrate koje, s druge stane, ne mogu da prihvate zahtjeve republikanca da se značajno smanje troškovi programa socijalne i zdravstvene zaštite.

Kompromis je posebno teško postići zbog predsjedničkih izbora sledeće godine i zvaničnici obje stranke strahuju da odstupe od stavova svojih birača, ocjenjuje agencija AP.

Nadodbor koji čine po šest članova obje stranke do sada nije uspio da nađe kompromis uprkos bojazni da bi neuspjeh negativno uticao na berze, ali i podstakao agencije za kreditni rejting da smanje rejting SAD kao što je ljetos učinio Standard end Purs (Standard aand Poor's) koji je prvi putu smanjio rejing Amerike s AAA na AAA-.

Bonus video: