Američki Kongres proglasio picu zdravom hranom

"Ako ne dopustite djeci da grickaju tu zlatnu bombu od škroba, oduzećete im ono malo sreće u inače neprekidnom paklu kroz koji prolaze u školi"
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2011. 16:52h

Dok jedni gladuju drugi imaju problema sa pretilošću. Pica je zdrava, tako tvrdi američki Kongres, jer je paradajz pire koji se koristi u pravljanju pizze klasifikovan kao povrće, prenosi Al Džazira Balkan.

Nakon lobiranja prehrambene industrije, Kongres je podržao novi plan o obrocima u američkim školama na kojima se i dalje nalaze i pica i pomfrit.

To je poraz za predsjednika Baraka Obamu, koji se zalaže za uvođenje zdravijih obroka za učenike. Neki ovu odluku Kongresa nazivaju besmislenom.

Picu i pomfrit voli većina Amerikanaca, posebno djeca, ali to nije hrana koju bi doktor preporučio kao dio uravnotežene ishrane. Prehrambene navike mladih Amerikanaca su glavni razlog zbog kojeg je svaki šesti od njih gojazan.

"Kako možemo biti sigurni da po cijeli dan ne služite krompir i picu", kaže predsjednik SAD-a Barak Obama.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a uvelo je nove standarde za porcije hrane u školama. Zbog tih propisa, pica je mogla da bude izbačena sa jelovnika. Ostala je zato što je trenutno kvalifikovana kao povrće, zahvaljujući sosu od paradajza koji se koristi u pripremi.

I pomfritu prijetilo

Mogao je biti izbačen i pomfrit, koji se svakog dana služi u većini škola. Ali sada je Kongres odlučio da blokira ova ograničenja, nakon zahtjeva moćne prehrambene industrije.

"Za mnogu djecu koja su dio federalnog školskog programa, ovo je primarni izvor hranjivih tvari tokom dana. Zato se moramo potruditi da im služimo hranu koju će jesti", kaže Kreg Nasz iz američkog Instituta za smrznutu hranu.

I roditelji nezadovoljni

Odluka je razbjesnila aktiviste koji u školama žele zdravu hranu.

"Kongres je stavio interese industrije pice i pomfrita iznad interesa naše djece i njihovog zdravlja", kaže Margo Vutan iz Centra za nauku u interesu javnosti.

I mnogi roditelji su nezadovoljni:

"Smeće. To ne spada u školske obroke."

"Ne želim da djeca izgledaju poput mene."

Američki komičari ismijavaju odluku političara. Jedan od njih je Stefne Kolbert.

"Ako ne dopustite djeci da grickaju tu zlatnu bombu od škroba, oduzećete im ono malo sreće u inače neprekidnom paklu kroz koji prolaze u školi."

Grupa penzionisanih generala smatra odluku Kongresa "nacionalnom sramotom", jer se svaki četvrti mladi Amerikanac danas smatra pregojaznim za vojnu službu.

Bonus video: