sanitarna kriza

Više od 40 odsto svjetske populacije nema pristup WC-u

U Tanzaniji, na primjer, navodi CNN, polovina stanovništva ima mobilni telefon, ali samo 24 odsto njih ima ono što možemo nazvati normalnim toaletom
0 komentar(a)
toalet papir, Foto: Shutterstock.com
toalet papir, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.11.2011. 16:11h

Više od 40 odsto svjetske populacije nema pristup WC-u, piše CNN. Tih 2,6 milijardi ljudi uglavnom žive u siromašnim djelovima Azije i Afrike i svakodnevno se suočavaju sa istim problemom - kako naći žbun ili prazan voz gdje bi mogli da obave nužnu u malo privatnosti.

Između 1990. i 2008, udio svjetskog stanovništva koji je imao pristup osnovnim sanitarijama porastao je samo 7 odsto, na 61 odsto svjetske populacije. U mnogim zemljama u razvoju, porast broja korisnika mobilnih telefona se širi brže od porasta broja onih koji imaju pristup toaletu. U Tanzaniji, na primjer, navodi CNN, polovina stanovništva ima mobilni telefon, ali samo 24 odsto njih ima ono što možemo nazvati normalnim toaletom.

A vjerovali ili ne, svijet već 10 godina obilježava i Svetksi dan WC-a (19. novembar), kada se, pored ostalog, želi skrenuti pažnja na krizu, te žele iznijeti moguća rješenja ovog problema.

Sanitarna kriza nije samo uvreda za dostojanstvo. Ona rezultuje time da se svakodnevno na stotine tona izmeta i urina direktno oslobađaju u rijeke, jezera, okeane, predstavljajući za čovjeka i životnu okolinu zdravstveni rizik.

Svaki dan u svijetu umre više od 4.000 djece koja su oboljela zbog sanitarne krize. U polovini bolničkih kreveta u zemljama u razvoju leže pacijenti čije bolesti se mogu povezati sa lošim higijenskim uslovima.

Preporučujemo za Vas