Iran započeo vojne vježbe

Iranski zvaničnici su saopštili da su započeli održavanje vojnih vježbi koje imaju za cilj unapređenje zaštite vazdušnog prostora i nuklearnih postrojenja u slučaju napada.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2011. 13:26h

Iranska državna novinska agencija IRNA javlja da su u vojne vježbe uključeni elitna Revolucionarna garda i iranska vojska na prostoru od 800.000 km2 u istočnom Iranu, u blizini s afganistanskom granicom. Vojne vježbe su počele rano jutros.

Vojne vježbe se odvijaju u trenucima rastuće napetosti između Irana i Zapada zbog iranskog kontroverznog nuklearnog programa. Izraeski ministar odbrane Ehud Barak nagovijestio je da bi Izrael mogao pokrenuti vojnu operaciju protiv Irana.

Iran negira da razvija nuklearno naoružanje.

Iranu prijeti neviđeni stepen izolacije

Bijela kuća upozorila je danas da se Iran suočava sa do sada neviđenim stepenom izolacije, dok su velike svjetske sile ujedinjene protiv ambicija Teherana da razvije nuklearno naoružanje.

"Rusija, Kina i SAD dijele isti stav i cilj, a to je da Iranci ne smiju razviti nuklearno oružje", rekao je savjetnik za američku nacionalnu bezbjednost Tom Donilon novinarima.

Osvrćući se na rezoluciju koju je u petak usvojila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u kojoj je izražena "duboka i povećana zabrinutost" u iranski nuklearni program, Donilon je rekao da je riječ o do sada neviđenom stepenu izolacije Irana.

Donilon je govorio posljednjeg dana Obamine devetodnevne turneje po Aziji, koja se završava njegovim učešćem na samitu lidiera zemalja istočne Azije na indonežanskom ostrvu Baliju.

Američki predsjednik Barak Obama razmatrao je nuklearne ambicije Teherana sa ruskim i kineskim liderima prošle sedmice tokom azijsko-pacifičkog samita na Havajima.

U svojoj rezoluciji IAEA navodi da nije više mogla da ignoriše dokaze o tome da Iran u tajnosti pokušava da proizvede atomsko naoružanje.

Rezolucija je usvojena sa 32 glasa "za" i dva "protiv" i to Kube i Ekvadora.

Međutim, analitičari navode da u rezoluciji nisu predložene nikakve kaznene mjere.

Bonus video: