Uhapšen Saif al-Islam Gadafi, tvrdi da je dobro

"Saif al-Islam kojeg traži Međunarodni sud (ICC) uhapšen je na jugu Libije", rekao je libijski ministar, koji nije htio reći druge pojedinosti o hapšenju.
101 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2011. 18:16h

Saifa Al-islama Gadafi, sina ubijenog dugogodišnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija rekao je novinarki agencije Rojters da se osjeća dobro, pošto su ga uhapsili borci Nacionalnog prelaznog savjeta (NTC) na jugu Libije.

Novinarka Rojtersa nalazila se u teretnom avionu iz sovjetskog doba kojim je sin bivšeg libijskog vođe prevezen sa juga zemlje do Zintana, 170 kilometara od Tripolija.

Na pitanje da li se osjeća dobro, Gadafi je kratko odgovorio: "Da".

Upitan da objasni debele zavoje na tri prsta desne ruke rekao je:

"Vazdušni napad, vazdušni napad".

Na dodatno pitanje je potvrdio da je ranjen u vazdušnom udaru NATO-a prije mjesec.

Uhapšeno i nekoliko tjelohranitelja

Tužilaštvu međunarodnog krivičnog suda u Hagu ranije je potvrđeno da je na jugu Libije uhapšen Saif al-Islam Gadafi, čiju je prvu fotografiju nakon hapšenja prikazala libijska televizija.

"U kontaktu smo sa libijskim ministarstvom pravosuđa kako bismo osigurali da bilo kakva solucija u vezi sa hapšenjem Saifa al-Islama bude u skladu sa međunarodnim pravom", saopšteno je iz Haga.

Sa Saifom je uhapšeno i nekoliko njegovih tjelohranitelja, ali i niko od visokih zvaničnika bivšeg Gadafijevog režima.

Kako prenosi agencija Rojters Saif pri hapšenju nije povrijeđen.

Na fotografiji libijske televizije sin preminulog Gadafija sjedi na fotelji u nepoznatoj prostoriji, a na palcu, kažiprstu i srednjem prstu desne ruke vidljiv je zavoj.

Saifa je uhapsila grupa boraca iz grada Zintana pored pustinjskog mjesta Obarija. Saif al-Islam će biti zadržan u Zintanu i predat novoj libijskoj vladi čim se ona formira, što bi se trebalo dogoditi za nekoliko dana. Ostale pojedinosti Alagi nije objavio.

Saif al-Islam, sin Moamera Gadafija, bio je umiješan u organizovanje napada na civile i unajmljivanje plaćenika, tvrdi tužilac Međunarodnog suda (ICC) i za to ima čvrste dokaze.

"Imamo svjedoka koji je objasnio da je Saif bio umiješan u planiranje napada na civile, njemu je bilo prepušteno unajmljivanje plaćenika iz različitih zemalja i njihov prevoz,kao i pokrivanje finansijskih troškova koje je ova akcija zahtijeala", rekao je Moreno-Okampo za Rojter.

Tražen od 27. jula

Nakon smrti svoga oca, Moamera gadafija, Saif se, kako se pretpostavljalo, krio u pograničnoj oblasti Libije i Nigera a sa međunarodnim sudom je kontaktirao preko posrednika. Saif al-Islam "kaže da je nevin i da će sudijama dokazati da je nevin", izjavio je Okampo i dodao da ga je interesovalo šta će se desiti ako sud proglasi da nije kriv.

Rođen 1972. godine, Seif al-Islam bio je najstariji od sedmoro djece Moamera Gadafija i njegove žene Safije

Protiv njih trojice je takođe izdata crvena potjernica Interpola 9. septembra.

Međunarodni sud je, pretpostavlja se, znao za lokaciju na kojoj se krio jer je upozorio Saifa al-Islama, koji se prije svega krio od snaga prelazne vlade koje su ubile njegovog oca, da bi mogao da naredi vazdušno presretanje ukoliko on pokuša da pobjegne avionom iz svog skrovišta.

Saif al Islam, koji tečno govori engleski jezik i koji je studirao na londonskom Ekonomskom univerzitetu, jedini je Gadafijev sin koji, do danas, nije bio "pronađen".

Nakon smrti svoga oca, Moamera gadafija, Saif se, kako se pretpostavljalo, krio u pograničnoj oblasti Libije i Nigera

Rođen 1972. godine, Seif al-Islam bio je najstariji od sedmoro djece Moamera Gadafija i njegove žene Safije. Ranijih godina uspio je da uvjeri Zapad da je pobornik liberalizma i da je spreman da sprovede reforme u zemlji.

Međutim, nakon izbijanja pobune u Libiji sredinom februara, Saif al-Islam je čvrsto stao na stranu svog oca, mjesecima ubjeđujući svijet putem televizije i drugih medija da je njegov otac žrtva zavjere i da su libijski pobunjenici iz Bengazija ustvari "plaćenici i teroristi".

U bjekstvu iz opkoljenog Bani Valida, Saifov konvoj vozila je pogođen u vazdušnom napadu ali je on uspio da pobjegne živ. Njegov otac nije bio te sreće.

EU i NATO pozdravili hapšenje Gadafijevog sina

Evropska unija (EU) i NATO pozdravili su danas hapšenje Seifa al-Islama Gadafija, sina ubijenog libijskog vođe Moamera Gadafija, i pozvale na pravedno sudjenje.

Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton pozvala je libijske vlasti da u potpunosti sarađuju sa Međunarodnim krivičnim sudom.

"Libijske vlasti treba sada da predaju pravdi Seifa al-Islama kako bi se poštovali principi suđenja i da u potpunosti sarađuju s tim sudom", rekla je Ketrin Ešton.

NATO je izrazio uvjerenje da će pradva dalje ići svojim tokom.

Galerija

Bonus video: