Budžet Pentagona manji za 450 milijardi dolara

Ovi budžetski rezovi ne znače da će biti smanjena sredstva za vojne operacije u kojima već učestvuje vojska SAD
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2011. 20:32h

Pentagon će u narednoj deceniji imati manji budžet za 450 milijardi dolara, od ukupno sedam biliona dolara koliko je predviđeno da dobije, a traži se i duplo veće smanjenje troškova, što bi moglo ozbiljno ugroziti sistem odbrane SAD, upozorio je državni sekretar za odbranu Leon Paneta.

"Ovo kresanje budžeta je za nas teško i dovodi nas u rizičnu situaciju, ali uspjećemo da se izvučemo", rekao je Paneta u obraćanju članovima Kongresa SAD.

Do smanjenja izdataka će najverovatnije doći u vojnom zdravstvenom osiguranju i penzionim fondovima, kao i smanjenju aktivnog vojnog sastava.

Predviđaju se i manji troškovi u planiranoj kupovini F-35 borbenih aviona, za šta je bilo namijenjeno 350 milijardi dolara. Plate u američkoj vojsci ovim rezovima neće biti ugrožene, sve dok je moguće popuniti budžetske rupe smanjenjem drugih vojnih troškova.

Međutim, problem za Pentagon predstavlja činjenica da Kongres traži duplo veće smanjenje troškova u odnosu na planiranih 450 milijardi dolara, možda čak i čitav bilion, što bi, prema Panetinim riječima, ugrozilo nacionalnu bezbjednost.

On upozorava da smanjenje budžeta može da ima uticaja na modernizaciju američkog sistema odbrane.

"To ozbiljno dovodi u pitanje modernizaciju sistema odbrane. Poslije ovakvog desetogodišnjeg stezanja kaiša, američka vojska će imati najmanje ljudstva na terenu od 1940. godine, najmanje ratnih brodova od 1915. godine i najmanje vazduhoplovstvo ikada", navodi državni sekretar za odbranu.

Ipak, ovi budžetski rezovi ne znače da će biti smanjena sredstva za vojne operacije u kojima već učestvuje vojska SAD.

Bonus video: