BBC: Iran je već izložen tajnom napadu?

U jučerašnjem osvrtu, BBC ocjenjuje da je Iran već možda izložen tajnim napadima .Vlada Irana je uvjerena da su za to odgovorni Izrael i SAD.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2011. 12:07h

Ubistva nuklearnih naučnika, hakerski napadi i tajanstvena eksplozija u bazi sa municijom u kojoj je prošloga vikenda ubijen »kum« iranskog programa balističkih projektila, pokazuju da je Iran već možda izložen tajnim napadima, ocjenjuje u jučerašnjem osvrtu BBC.

Eksplozija u bazi Bid Ganeh bila je toliko snažna da je poginulo 17 vojnika Revolucionarne garde a prozori su se tresli i u kilometrima udaljenom Teheranu. Iran tvrdi da se radilo o nesreći, ali u to vjeruje malo ko od dobrih poznavaoca događaja u Iranu.

Nedavni izvještaji o navodnom izraelskom planu napada na navodni iranski program nuklearnog naoružanja možda su se odnosili na budućnost, ali, kako izgleda, tajna kampanja u cilju ometanja tog programa već je u toku neko vrijeme, navodi BBC.

Najmanje tri iranska nuklearna naučnika su ubijena u protekle dvije godine, a prošle zime, kompjuterski virus pod imenom "Stuxnet" ubačen je u iranski sistem centrifuga za obogaćivanja urana, što je izazvalo nered i unazadilo program rada za nekoliko mjeseci.

»Ubistva iranskih naučnika i ubacivanje kompjuterskog virusa prošle godine predstavljaju državni terorizam«, izjavio je za BBC Mahan Abedin, urednik periodičnog lista "Terrorism Monitor" koji objavljuje američki izdavač "Jamestown". Niko nije preuzeo odgovornost za te akcije, ali vlada široko uvjerenja da su američke obavještajne službe imale ulogu u razvoju virusa "Stuxnet", dok su iranski zaničnici još ranije optuživali Izrael da stoji iza ubistava naučnika.

Od svih zemalja u regionu koje se osjećaju ugroženim od strane Irana, Izrael je najviše zabrinut zbog iranskog nuklearnog programa. U nedjelju je izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio o eksploziji u iranskoj bazi: »Ne znam koliku štetu je načinila eksplozija, ali bi bilo poželjno da je višestruka«.

Puno drugih zemalja dijeli izraelsku zabrinutost oko rasta vojne snage Irana, iako one imaju tendenciju da to ne izraze javno.

U utorak je zvaničnik zemlje iz Persijskog zaliva, koji je želio da ostane anoniman, rekao za BBC: »Mi smo vrlo zabrinuti u vezi Irana, sve dolazi do tačke sa vrlo opasnim raspletom. Godina 2012. je ključna i u njoj će se morati donijeti konkretne odluke«.

Visoki zvaničnici Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i drugih zemalja Zaliva, takođe su izražavali zabrinutost i pozivali SAD i Zapad na odlučnu akciju za zaustavljanje iranskog nuklearnog programa.

Na forumu o Iranu, čiji je domaćin u Londonu u ponedjeljak bio Međunarodni institut za strateške studije (IISS), mnogi su izrazili stav da je Iran vrlo odlučno usmjeren na stvaranje atomske bombe, i da ga malo što može odvratiti od toga.

Govoreći o stalnom pooštravanju zapadnih sankcija prema Iranu, Sir Ričard Dalton, bivši britanski ambasador u Teheranu (2002 – 06.), rekao je da: »Ne postoji politika sankcija koja će promijeniti ponašanje Irana«.

Mark Ficpatrik, stručnjak IISS-a za iranski nuklearni program, ne sumnja u kom smjeru Iran ide. »Mislim da Iran vjerojatno već ima latentnu sposobnost za nuklearno oružje«, rekao je na forumu IISS-a.

Bonus video: