Dio demonstranata se vratio u park Zukoti u Njujorku

Policija je u noći između ponedjeljka i utorka istjerala demonstrante iz tog parka, a sud je odlučio da se njihovo pravo na slobodu izražavanja ne odnosi na postavljanje šatora i višemjesečno kampovanje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2011. 10:46h

Pristalice pokreta "Okupirajmo vol strit" koje su istjerane iz njujorškog parka Zukoti u manjem broju su se u utorak uveče vratile u park i razmatraju gdje će nastaviti svoj protest protiv pohlepe i društvene nejednakosti.

Policija je u noći između ponedjeljka i utorka istjerala demonstrante iz tog parka, a sud je odlučio da se njihovo pravo na slobodu izražavanja ne odnosi na postavljanje šatora i višemjesečno kampovanje.

"Možete nazad u park, ali bez šatora..."

Ako demonstranti odluče da se vrate u taj park na Menhetnu, sa sobom neće moći da nose šatore, vreće za spavanje i drugu opremu koja je taj dio Njujorka pretvorila u "grad nezdovoljstva".

Demonstranti su, međutim, odlučili da nastave protest zbog pohlepe velikih korporacija i ekonomske nejednakosti bilo u Parku Zukoti, bilo na nekom drugom mjestu o kojem će tek odlučiti.

Sudija Vrhovnog suda države Njujork Majkl Stolman (Michael Stallman) podržao je odluku gradskih vlasti o protjerivanju demonstranata poslije hitne žalbe Nacionalnog udruženja pravnika.

Demonstranti su se u tom parku koji je u privatnom vlasništvu ulogorili sredinom septembra, a gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg (Bloomberg) je rekao da je naredio uklanjanje kampa jer su uslovi na prenaseljenom trgu postali "nepodnošljivi".

Racija je izvedena u gluvo doba noći "da bi se smanjio rizik od sukoba" i "na najmanju mjeru svelo uznemiravanje susjedstva", dodao je Blumberg.

Nekim demonstrantima je u utorak uveče dozvoljeno da se u parovima vrate u park, ali su mogli da ponesu samo po malu torbu.

Demonstranti su kasnije te večeri održali generalnu skupštinu na kojoj je razmatrano gdje i kako da povrate svoje stvari oduzete u raciji, kao i šta dalje, između ostalog i žalba na odluku suda.

Neki demonstranti, međutim, vjeruju da bi gubitak parka mogao da predstavlja priliku za širenje i decentralizaciju protesta i da mu pruži trajnu moć.

Ipak, bez mjesta za okupljanje, demonstrantima će biti teže da međusobno komuniciraju u velikom broju.

Vođe pokreta su u utorak veći dio dana provele okupljajući se u malim grupama na raznim mjestima u gradu - u podrumima crkava, na gradskim trgovima i uglovima ulica, izlažući planove es-em-es porukama i elektronskom poštom.

Agresivna racija djeluje kao preokret u odnosu grada prema protestu.

Blumberg je nedjelju dana ranije privatno rekao grupi direktora i novinara da misli da su navodi o problemima u praku preuveličani i ne zahtjevaju trenutnu akciju.

Racija u Njujorku uslijedila je pošto je policija u nedjelju razorila kamp u Portlandu, u državi Oregon, a u ponedjeljak onaj u Oklendu u Kaliforniji.

Bonus video: