Njujoška policija rastjerala demonstrante iz parka Zukoti

Demonstranti su imali dva mjeseca da okupiraju park šatorima i vrećama za spavanje. Sada će morati da okupiraju prostor snagom argumenata
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2011. 21:18h

Njujorška policija istjerala je u utorak ujutru demonstrante pokreta „Okupirajmo Vol strit“ iz parka u gradskom finansijskom jezgru, dva mjeseca pošto su postavili kamp i raširili nacionalni pokret protiv ekonomske nejednakosti.

Stotine policajaca sa šljemovima, štitnicima i palicama uklonili su mnogobrojne šatore, cerade i protestne znakove iz parka Zukoti, uhapsivši 147 osoba, među kojima desetine onih koji su se lancima bili za vezali za drveće i jedni za druge.

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg i vlasnici parka ocijenili su da su demonstranti počeli da ugrožavaju sebe i lokalnu zajednicu u zdravstvenom pogledu i u pogledu bezbjednosti od požara

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg i vlasnici parka ocijenili su da su demonstranti počeli da ugrožavaju sebe i lokalnu zajednicu u zdravstvenom pogledu i u pogledu bezbjednosti od požara.

„Demonstranti su imali dva mjeseca da okupiraju park šatorima i vrećama za spavanje. Sada će morati da okupiraju prostor snagom argumenata“, naveo je u saopštenju Blumberg dodajući da se situacija „više ne može tolerisati“.

Kako je naveo Rojters, u nekim djelovima parka širio se zadah fekalija, cvjetnjaci su ugaženi, a vlasti i demonstranti kazali su da je bilo izvještaja o seksualnim napadima, krađama i preprodaji droge.

Pokret „Okupirajmo Vol strit“ , koji je počeo 17. septembra kada su demonstranti postavili kamp u parku Zukoti, inspirisao je okupljanja solidarnosti i takozvana okupiranja na javnim površinama širom SAD, kao i u drugim svjetskim gradovima.

Rastjerivanje demonstranata u Njujorku uslijedilo je nakon sličnih akcija u Atlanti, Portlandu i Solt Lejk Sitiju, ali za razliku od akcije u Oklandu, u Kaliforniji – gdje je policija upotrebila suzavac i šok bombe – njujorška policija je navela da se većina demonstranata mirno razišla.

Čišćenje parka došlo je pošto su demonstranti planirali da u četvrtak pokušaju da zatvore Vol strit održavanjem uličnog karnevala kako bi obilježili dva mjeseca od početka njihove kampanje.

Nekoliko stotina istjeranih demonstranata prešli su na obližnji trg i nastavili prijepodbnevnu šetnju ulicama Donjeg Menhetna prije nego što su se okupili u drugom parku.

„Trg slobode (Zukoti park) bio je metafora, a ovo je mnogo više od njega“, kazao je Rojtersu Kajl Depju (26), konobar iz Vilijamsburga. „Sjeme je usađeno u mozak svih i to je ono o čemu se ovdje radi.“

„Drago mi je što su očistili park“, kazao je Patrik Hikej (45) radnik na građevini u blizini Nulte tačke. „Mislim da se do poente koju su htjeli da istaknu odavno došlo i da se ona usput izgubila.“

Demonstranti su obećali da ih to što su istjerani iz parka koji je postao epicentar njihovog pokreta neće pokolebati.

„Nakon ovoga postajemo veći. Nema sumnje da rastemo. Ovo je naša šansa da nas čuju“, smatra Dženifer Sarja (38) koja je obezbjeđivala ćebad i hranu za kampere.

Demonstranti su u parku bili postavili kuhinju, šator za medicinsku njegu, biblioteku i sjedište za društvene mreže. Prema njihovim tvrdnjama, u parku je redovno spavalo nekoliko stotina ljudi.

Galerija

Bonus video: