Čavez: Opasnost od nuklearnog rata na Bliskom istoku

"Oni koji su najviše odgovorni za izazivanje te opasnosti su vlade SAD i njihovi saveznici, među kojima i Izrael koji posjeduje brojne atomske bombe"
0 komentar(a)
Hugo Čaves, Foto: AP
Hugo Čaves, Foto: AP
Ažurirano: 15.11.2011. 08:32h

Predsjednik Venecuele Ugo Čavez upozorio je danas na opasnost od "nuklearnog rata" na Bliskom istoku zbog sve veće napetosti između Irana i Zapada oko nuklearnog pitanja, što bi moglo da ugrozi budućnost planete.

"U ovom trenutku, postoji opasnost od izbijanja nuklearnog rata", što bi "moglo da dovede do kraja svijeta", izjavio je Čavez koji je saveznik Irana.

"Oni koji su najviše odgovorni za izazivanje te opasnosti su vlade SAD i njihovi saveznici, među kojima i Izrael koji posjeduje brojne atomske bombe", dodao je on.

Amerikanci i Evropljani su pojačali pritiske na Iran od kako je prošle sedmice objavljen izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju u kojem se tvrdi da postoje osnovane sumnje da Iran radi na atomskom oružju.

Iran je odbacio optužbe Međunarodne agencije za atomsku energiju čiji je izvještaj objavljen dok Izrael prijeti da će preventivno napasti iranska nuklearna postrojenja.

Evropska unija je juče izrazila spremnost da pooštri sankcije Iranu, ali među članicama Unije nema saglasnosti o mogućnosti da se vlastima u Teheranu zaprijeti i vojnim napadom.

Bonus video: