KRAĐA U SPRINGFILDU

Ukraden mač sa statue na Linkolnovoj grobnici

Mač dužine 90 centimetara otkinut je sa statue ratnog oficira artiljerca koja se nalazi na Linkolnovoj grobnici u Springfildu
0 komentar(a)
Abraham Linkoln, Foto: Time
Abraham Linkoln, Foto: Time
Ažurirano: 14.11.2011. 15:37h

Nepoznati lopovi ukrali su bronzani mač sa statue koja se nalazi na terasi grobnice gdje je sahranjen nekadašnji predsjednik SAD Abraham Linkoln, prenijeli su danas lokalni mediji.

Mač dužine 90 centimetara otkinut je sa statue ratnog oficira artiljerca, koja se nalazi na Linkolnovoj grobnici u Springfildu.

Ovo je prva krađa nakon 1890. godine, kada je isti mač ukraden sa ove statue, a u to vrijeme mač je bio napravljen od rastopljenih topova iz Građanskog rata.

Četiri grupe statua nalaze se na terasi Linkolnove grobnice i predstavljaju artiljeriju, konjicu, pešadiju i mornaricu koje su učestvovale u ratu koji je trajao od 1861. do 1865. godine.

''Ne možemo da zamislimo zašto bi neko i razmišljao o krađi'', rekao je Dejv Blanšet iz Agencije za očuvanje spomenika u državi Ilinois. On je dodao da je u planu restauracija statue, koja je ostala netaknuta nakon krađe.

Grobnica koja je građena u periodu od 1869. do 1874. godine, u okviru koje se nalazi i obelisk visine 36 metara na čijem se vrhu nalazi kocka, mahom je napravljena od granita.

Abraham Linkoln je bio 16. predsjednik SAD-a. Ubio ga je 1865. godine u pozorištu Džon Vilks But.