samo se sjeća nota

Čelista sa amnezijom zadivio ljekare muzičkom memorijom

Sedamdesetjednogodišnjak, poznat samo kao P.M., svirao je sa jednim velikim njemačkim orkestrom prije nego što je 2005. dobio infekciju
0 komentar(a)
mozak, Foto: Dailymail.co.uk
mozak, Foto: Dailymail.co.uk
Ažurirano: 13.11.2011. 21:35h

Profesionalni čelista, koji je izgubio gotovo kompletno sjećanje nakon što je jedan virus uništio djelove njegovog mozga, zadivio je ljekare izuzetnom muzičkom memorijom.

Sedamdesetjednogodišnjak, poznat samo kao P.M., svirao je sa jednim velikim njemačkim orkestrom prije nego što je 2005. dobio infekciju koja je razorila moždane centre odgovorne za memoriju, prenio je „Gardijan”.

Bolest je ostavila muzičara sa toliko dubokom amnezijom da se nije mogao sjetiti gotovo ničega iz prošlosti, i nije bio u stanju da se pripremi za budućnost. Jedine osobe koje je P.M. prepoznao bili su njegov brat i medicinski tehničar.

Bolest je ostavila muzičara sa toliko dubokom amnezijom da se nije mogao sjetiti gotovo ničega iz prošlosti.

Ljekari su odlučili da testiraju sposobnost čeliste da se prisjeti muzičkih informacija i otkrili da može da prepozna skale, ritmove i intervale djela koje su mu pustili. On je dobrao prošao, inače, standarni test iz muzičke memorije.

Ne sjeća se jednostavnih informacija

Međutim, ljekare su više iznenadili kasniji testovi, kada je čelista – premda nije uspio da se prisjeti jednostavnih informacija kao što su izgled njegovog stana, ko su njegovi ljekari i koje bi ljekove trebalo da koristi - pokazao da može da savlada nova muzička djela.

Susjedi su ispričali da on i dalje svira čelo u svom stanu, ali da ne želi da svira pred ljekarima, jer možda misli da to više ne radi dobro, prenio je Finke.

U njegovom slučaju, virus je uništio velike djelove temporalnih režnjeva mozga, koji su važni za prisjećanje događaja i informacija.

Infekcija nastaje kada se virus – koji izaziva karakteristični plih na usni – nastani na nervima koji idu do mozga. Od ove bolesti godišnje oboli jedan u 500.000 ljudi.

U njegovom slučaju, virus je uništio velike djelove temporalnih režnjeva mozga, koji su važni za prisjećanje događaja i informacija.

Finke je prije tri godine odlučio da ispita muzičku memoriju čeliste, pošto je standardni test pokazao da čelista ima veoma tešku amneziju.

„To je bila jedinstvena šansa da ispitam njegovu muzičku memoriju, jer smo znali koju je vrstu muzike poznavao prije nego što je obolio“, naglasio je Finke.

Preporučujemo za Vas