Google objavio satelitske snimke iranskih nuklearnih postrojenja

Iran je sprovodio testiranja jakih eksploziva i razvoj detonatora sa nuklearnim punjenjem, te kompjutersko oblikovanje jezgra za nuklearne bojeve glave
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2011. 10:27h

Međunarodna agencija za atomsku energiju proslijedila je satelitske snimke, i dokumentaciju koji pokazuju da je Iran radio na proizvodnji nuklearnog oružja.

Satelitske fotografije koje je UN koristio u tvrdnjama da dva iranska grada imaju nuklearna postrojenja u kojima se razvija nuklearno oružje snimila je kompanija Google. Fotografije gradova Arak i Natanz pokazuju postrojenja, a snimljene su u oktobru prošle godine.

Glavni iranski izaslanik u IAEA odbacio je ove tvrdnje, kao i materijal koji su prikupile SAD i njihovi saveznici.

"Nema nikakvih naznaka niti dokaza da su aktivnosti Irana bile sprovođene u vojne svrhe", rekao je on novinarima u komentaru sastanka vođenog iza zatvorenih vrata na kojem je predstavljen ovaj materijal.

Zapadne diplomate, s druge strane, tvrde da informacije samo dodatno potvrđuju njihov izvještaj objavljen početkom sedmice, prenio je AP.

Zasnovan na oko hiljadu stranica istraživanja i gotovo deceniju praćenja situacije u Iranu, dokument navodno sadrži dokaze koji, prema IAEA, pokazuju da Islamska Republika radi na tajnoj nabavci opreme i projekata za proizvodnju nuklearnog oružja.

Između ostalog, navedeno je da je Iran sprovodio testiranja jakih eksploziva i razvoj detonatora sa nuklearnim punjenjem, kao i kompjutersko oblikovanje jezgra za nuklearne bojeve glave.

U izvještaju su navedene i navodne pripreme za nuklearne testove i razvoj nosača za rakete "Šahab 3", oružje koje može da pogodi Izrael.

Navedeno je i da je vlastima u Teheranu pomagao jedan "strani stručnjak", najvjerovatnije bivši sovjetski naučnik Vjačeslav Danilanko.

Galerija

Bonus video: