Novinari prošetali oštećenom Fukušimom

Posjeta je trajala nekoliko sati, a cilj joj je bio da pokaže koliko je situacija u nukelarci stabilizovana, osam mjeseci poslije katastrofe
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2011. 09:56h

Predstavnicima medija danas je omogućen pristup japanskoj nuklearnoj centrali “Fukušima Daići”, prvi put od kada je prije osam mjeseci oštećena u zemljotresu i cunamiju.

Novinari japanskih i međunarodnih medijskih kuća ušli su u to postrojenje sa vladinim zvaničnikom zaduženim za rješavanje nuklearne krize.

Japanski zvaničnici su saopštili da se situacija u nuklearci dovoljno popravila, pa je dozvoljena posjeta.

Novinari su morali da nose zaštitna odijela i maske i da poslije obilaska postrojenja prođu skenere za radijaciju, prenijela je agencija Asošijeted pres, čiji je novinar, takođe, posjetio centralu.

Medijima je bilo dozvoljeno da pogledaju osnove objekta i spoljašnost nekoliko oštećenih jedinica u kojima se nalaze reaktori, a zatim su odvedeni u centar za vanredne operacije, gdje im se obratio ministar za životnu sredinu Goši Hosono.

Posjeta je trajala nekoliko sati, a cilj joj je bio da pokaže koliko je situacija u nukelarci stabilizovana, osam mjeseci poslije katastrofe.

Nukelarka u japanskoj prefekturi Fukušima, oko 225 kilometara sjeveroistočno od Tokija, pretrpjela je velika oštećenja u cunamiju koji je 11. marta izazvao zemljotres jačine devet stepeni Rihterove skale.

Velike količine radioaktivnog materijala iscurjele su u okolno podučje, a vlasti predviđaju da će biti potrebno još najmanje 30 godina za potpuno uklanjanje nuklearnog goriva i deaktivaciju centrale.

Vjerovatno će proći i više decenija prije nego što desetine hiljada stanovnika evakuisanih iz okolnih područja budu mogli da se vrate.

Bonus video: