PRIČAO O RAZGOVORU SA LIDEROM SJEVERNE KOREJE

Pompeo izrazio povjerenje povodom samita Trampa i Kima

Kim je izrazio spremnost da razgovara o Trampovom zahtjevu “i da izloži smjernice koje će nam pomoći da postignemo cilj”, kazao je američki državni sekretar
65 pregleda 0 komentar(a)
Majk Pompeo, Foto: Reuters
Majk Pompeo, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2019. 02:10h

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je u intervjuu objavljenom u nedjelju da je sjevernokorejskom lideru Kim Džong Unu rekao da će se morati složiti da se preduzmu “neopozivi” koraci prema okončanju programa nuklearnog oružja u svakom dogovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

“Koristimo riječ ‘neopozivi’ s čvrstom namjerom”, rekao je Pompeo za ABC News. “Zahtijevaćemo te korake koji pokazuju da će se denuklearizacija sprovesti”.

Pompeovi komentari o razgovorima s Kimom održanima tokom Uskrsa u Pjongjangu, koji su priprema za samit sjevernokorejskog lidera i Trampa sljedećeg mjeseca, najopširniji su dosad.

Bivši direktor CIA-e koji je zakletvu za državnog sekretara položio u četvrtak,  rekao je da je njegov razgovor s Kimom bio “plodotvorni” te da je ostavio Pjongjang u uvjerenju kako postoji “stvarna mogućnost” da sjevernokorejski lider i Tramp postignu dogovor, prenosi Hina.

Kim je izrazio spremnost da razgovara o Trampovom zahtjevu “i da izloži smjernice koje će nam pomoći da postignemo cilj”, kazao je Pompeo.

Iako Pjongjang kaže da će zatvoriti poligone za nuklearne eksperimente sljedećeg mjeseca, Kim i Mun nisu iznijeli konkretne mjere koje će preduzeti kako bi se taj cilj ostvario.

Pompeo je objasnio da će Tramp tražiti da se Kim obaveže u pogledu tih koraka, te dodao da će SAD učiniti isto, ne davši međutim nikakve detalje u vezi s tim.

On je takođe upozorio da “preostaje velik posao koji se treba obaviti”. Napomenuo je da su se ranija sjevernokorejska obećanja “pokazala lažnim ili bezvrijednia, ili su bili nesposobni održati ih”.