Obamin savjetnik za Bliski istok podnio ostavku

Rosova nastojanja da se obnovi bliskoistočni mirovni proces i Abas odvrati od zahtjeva za priznanje državnosti u UN nisu urodila plodom
0 komentar(a)
Obama, Foto: Rojters
Obama, Foto: Rojters
Ažurirano: 11.11.2011. 10:53h

Specijalni savjetnik američkog predsjednika Baraka Obame za Bliski istok Denis Ros podnio je ostavku.

On je drugi ključni Obamin savjetnik za taj region koji se u roku od pola godine odlučio na takav potez u vreme kada su mirovni pregovori Izraela i Palestinaca u zastoju.

Ros je posrednik veteran koji je u posljednjih nekoliko mjeseci predvodio pokušaje da se palestinski predjsednik Mahmud Abas ubijedi da odustane od zahtjeva za članstvo u UN i dvije strane vrate za pregovarački sto, navodi AP.

Prvobitno je planirao da radi u Beloj kući dvije godine, ali je rad produžio za još jednu nakon pobuna u arapskim zemljama.

Ros je dao ostavku nekoliko mjeseci nakon što je specijalni izaslanik SAD za Bliski istok Džordž Mičel odlučio da se povuče.

Bijela kuća je saopštila da će Ros svoju funkciju u Nacionalnom bezbjednosnom savjetu napustiti krajem ove godine.

Odluku o odlasku propratio je objašnjenjem da su se on i njegova supruga dogovorili da je vrijeme da ispuni obećanje.

Sekretar za štampu Bijele kuće Džej Karni izjavio je da je Ros pomogao "produbljenju bezbjednosnih odnosa sa Izraelom, težeći ka izraelsko-palestinskom miru".

On je imao i ključnu ulogu u naporima SAD da se izvrši pritisak na Iran zbog spornog nuklearnog programa i podršci demokratskim promjenama u arapskom svijetu.

Rosova nastojanja da se obnovi bliskoistočni mirovni proces i Abas odvrati od zahtjeva za priznanje državnosti u UN nisu urodila plodom.

Bonus video: