18 godina pregovORA

Radna grupa STO odobrila prijem Rusije

Trgovinske diplomate iz sve 153 članice STO do kraja nedjelje treba da završe poslove oko ruske dokumentacije o pristupanju
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2011. 12:17h

Radna grupa Svjetske trgovinske organizacije (STO) odobrila je danas prijem Rusije u tu organizaciju, saznaje se u sjedištu STO u Ženevi.

Rusija se jučerašnjim potpisivanjem sporazuma sa Gruzijom našla nadomak članstvu u STO nakon 18 godina pregovaranja sa članicama te organizacije.

Potpisanim sporazumom predvidjeno je da neutralna kompanija nadzire trgovinu Rusije i Gruzije uključujući otcjepljene gruzijske pokrajine Abhaziju i Južnu Osetiju.

Zvaničnici STO navode da više ne postoje veće prepreke da se Rusija i formalno priključi STO na ministarskom sastanku u decembru.

" Srećni smo što su nesuglasice izmedju Gruzije i Ruske Federacije riješene" istakla je portparolaka STO Kejt Rokvel dodajući da zasluga za dogovor pripada švajcarskim diplomatama i njihovom posredovanju.

Trgovinske diplomate iz sve 153 članice STO do kraja nedjelje treba da završe poslove oko ruske dokumentacije o pristupanju.

Preporučujemo za Vas