Bolton: Tramp razmatra Makronov predlog o nuklearnom sporazumu

Tramp je ranije rekao da će do 12. maja donijeti odluku da li će, kako je to ponovio nekoliko puta, "pocijepati" tekst koji su u julu 2015. godine potpisali predstavnici šest velikih sila i Irana
52 pregleda 0 komentar(a)
Džon Bolton, Foto: Reuters
Džon Bolton, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2018. 16:15h

Donald Tramp još nije donio odluku o sudbini iranskog nuklearnog sporazuma, izjavio je danas Džon Bolton, savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika.

"Još nema odluke o tome", rekao je Bolton u intervjuu za televiziju Foks, dok je Tramp ranije rekao da će do 12. maja donijeti odluku da li će, kako je to ponovio nekoliko puta, "pocijepati" tekst koji su u julu 2015. godine potpisali predstavnici šest velikih sila i Irana poslije dugih i teških pregovora.

Bolton je rekao da Tramp razmatra predlog francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji je tokom nedavne posjete Vašingtonu rekao da bi mogao da se postigne sporazum koji bi bio "proširena varijanta" sadašnjeg.

Makron je predložio novi, potpuniji sporazum, koji bi se zasnovao na postojećem, ali bi bio proširen na period poslije 2025. godine kada će isteći pojedine klauzule sporazuma o nuklearnim aktivnostima Irana.

Novi šef američke diplomatije Majk Pompeo boravi ovog vikenda u posjeti Saudijskoj Arabiji i Izraelu, gdje će tema razgovora s tamošnjim zvaničnicima biti i iranski nuklearni program.

Bonus video: