NAJAVLJENA ODMAZDA

Teheran prijeti: Izrael će biti uništen ako napadne Iran

"Naš odgovor na napad neće biti ograničen na Bliski istok, imamo spremne planove za reagovanje", naveo je general Džazajeri bez iznošenja detalja
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2011. 10:33h

Izrael će biti "uništen" ako napadne iranske nuklearne instalacije, a odmazda Irana "neće se ograničiti na Bliski istok", izjavio je danas zamjenik šefa generalštaba iranske vojske, general Masud Džazajeri.

(Izraelski nuklearni istrazzivački) "centar Dimona je najpristupačnija lokacija koju možemo da ciljamo, a imamo još veće kapacitete.

Na najmanju akciju Izraela (protiv Irana), vidjećemo njegovo uništenje", rekao je general Džazajeri, prenosi iranska televizija Al-Alam.

Izraelski predsjednik Šimon Peres upozorio je u nedjelju, pred objavljivanje izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da je "mogućnost vojnog napada na Iran vjerovatnija od diplomatske opcije".

U izvještaju objavljenom u utorak, koji je Teheran odbacio, IAEA je navela da je "ozbiljno zabrinuta" zbog vojne prirode iranskog nuklearnog programa na osnovu "vjerodostojnih" podataka kojima raspolaže.

"Naš odgovor na napad neće biti ograničen na Bliski istok, imamo spremne planove za reagovanje", naveo je general Džazajeri bez iznošenja detalja.

Iranski vojni zvaničnici naveli su u više navrata da bi Iran, koji smatra da su SAD jednako odgovorne za eventualni napad Izraela, u slučaju takve akcije mogao da napadne američke vojne ciljeve.

Oni su istakli i da bi meta napada mogle da budu američke snage na Bliskom istoku, prije svega u Zalivu.

Preporučujemo za Vas