STRAH OD HAKERA

SAD razvija ofanzivno sajber oružje

Odjek Pentagona za razvoj naprednog oružja, koji je igrao ključnu ulogu u nastanku interneta prije 40 godina, će pojačati napore u razvoju ofanzivnog sajber oružja koje bi američka vojska mogla da upotrijebi protiv neprijatelja
13 pregleda 0 komentar(a)
25.02.2019. 15:03h

"Moderni ratovi zahtijevaće efikasnu upotrebu sajber, kinetičkog i kombinovanih sajber-kinetičkih sredstava", rekla je Redžina Dugan, direktorica Agencija za odbrambene napredne istraživačke projekte (DARPA).

Kinetički je vojni izraz za stvari kao što su bombe, muicija i vojnici.

Americi trebaju "brojnije i bolje opcije" kako bi se nosila s rastućim prijetnjama industrijskim i ostalim sistemima koje kontrolišu kompjuteri i u koje se može upasti, dodala je Dugan.

DARPA je nedavno procijenila da su američki kapaciteti za odbranu od neprijateljskog softvera ograničeni, "i u odbrambenom i i ofanzivnom smislu". "To moramo da izmijenimo", naglasila je Dugan.

DARPA će se idućih godina "usredsrijediti na pojačana istraživanja napadačkih sposobnosti kako bi odgovorili na specifične vojne potrebe", dodala je.

Agencija je za fiskalnu godinu 2012. zatražila 208 miliona dolara, više od prethodno traženih 120 miliona. DARPA je najavila da će u idućih pet godina povećati ulaganja u sajber istraživanja sa 8 na 12 posto, iako će se ukupna izdvajanja za odbranu smanjiti.