BRANE PA NAPADAJU

Putin kritikuje zapadne zemlje zbog nedosljedne politike

Na samitu Šangajske organizacije za saradnju, koja se na Zapadu često doživljava kao sredstvo ograničavanja zapadnog uticaja u tom dijelu svijeta, Putin kritikovao zapadne sile
23 pregleda 0 komentar(a)
25.02.2019. 15:03h

Članice Šangajske organizacije za saradnju obavezale su se danas na jačanje finansijske saradnju uprkos globalnoj ekonomskoj krizi.

Članice organizacije, u kojoj ključnu ulogu imaju Rusija i Kina, u zajedničkom saopštenju objavljenom danas u Sankt Peterburgu, ocijenile su da su države tog saveza i dalje stabilne i "atraktivne za investicije".

Najavljeno je i formiranje zajedničke razvojne banke koja će finansirati projekte, posebno one u oblasti saobraćajne infrastrukture koje bi mogle da unaprijede saradnju.

Šangajska organizacija za saradnju na Zapadu se često doživljava kao sredstvo ograničavanja zapadnog uticaja u tom dijelu svijeta koji je bogat energentima.

Članice organizacije su Kazahstan, Kina, Kirgizija, Rusija, Tadžikistan i Uzbekistan. Status posmatrača s mogućnošću ulaska u organizaciju imaju Indija, Pakistan, Iran i Mongolija.

  Članice Šangajske organizacije za saradnju i zemlje kandidati za članstvo

Putinova kritika

Premijer Rusije Vladimir Putin kritikovao je danas nedosljednost svjetskih sila koje su najprije podržavale režime u sjevernoj Africi, a zatim pomagale revolucionarekoji su ih svrgavali."Te države su podržavale prethodne režime u sjevernoj Africi, a što je zanimljivo, podržale su i revolucije u sjevernoj Africi koje su svrgavale te režime", rekao je Putin u okolini Sankt Peterburga, u okviru proširenog zasijedanja Šangajske organizacije za saradnju.Putin je rekao da je to "čudno".To je bio njegov komentar na riječi ministra spoljnjih poslova Irana Ali Akbara Salehija koji je kritikovao ponašanje zapadnih država koje su podržale revolucije u sjevernoj Africi.