ćutanje je zlato?

Američki komandant smijenjen zbog oštrog jezika: Avganistanci su nezahvalni

„Smatrate da su u Americi putevi posuti zlatom, da svi žive u Holivudu“, rekao je Fuler
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 15:20h

General major Piter Fuler, visoki američki vojni zapovjednik u Avganistanu, smijenjen je poslije kritika izrečenih na račun avganistanskih vlasti, rekao je jedan visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane, prenio je Rojters.

General Džon Alen, zapovjednik Međunarodnih snaga za bezbjednosnu pomoć (ISAF), smijenio je Fulera sa mjesta zamjenika zapovjednika NATO misije za obuku avganistanskih snaga bezbjednosti nakon što je Fuler za list „Politiko“ ocijenio da je avganistansko rukovodstvo „izolovano od stvarnosti“, rekao je zvaničnik.

Portparol Pentagona Džordž Litl je rekao novinarima da je ministar odbrane Leon Paneta obaviješten o izjavi i da je Fuler govorio u svoje ime, a ne u ime ministarstva odbrane SAD.

„Ministarstvo ima potpuno povjerenje u odluku generala Alena u ovom slučaju“, naglasio je Litl.

Džon Alen

Fuler je u intervjuu za „Politiko”, koji je objavljen u četvrtak, opisao avganistanske zvaničnike kao nezainteresovane i nezahvalne za američko žrtvovanje i finansijsku pomoć Avganistanu.

„Smatrate da su u Americi putevi posuti zlatom, da svi žive u Holivudu“, rekao je.

List „Politiko“ je objavio da je generala razljutio komentar predsjednika Hamida Karzaija da će Avganistanci biti uz Pakistan ukoliko zemlja bude u ratu sa SAD.

„Zašto me samo onda ne ubodete iglom u oko! Mora da me zezate. Žao mi je, ali upravo smo vam dali 11,6 milijardi dolara a vi nam sada poručujete 'Baš nas briga'?“, prokomentarisao je Fuler.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton smatra da je izjava avganistanskog lidera pogrešno protumačena.

General Fuler nije prvi visoki zvaničnik američke vojske koji je platio zbog izjava datim medijima.

U najozbiljnijem slučaju posljednjih godina, general Stenli Mekristal je u junu 2010. podnio ostavku na mjesto zapovjednika američkih snaga nakon što je magazin „Roling stoun“ objavio njegove kritike na račun visokih članova administracije Baraka Obame.