Osoblje kineske bolnice živu bebu poslalo u mrtvačnicu

Majci su, osim da je beba mrtva, rekli i da je u pitanju djevojčica, umjesto sin, kako bi joj ublažili bol
190 pregleda 0 komentar(a)
beba, bolnica, Kina, Foto: AFP
beba, bolnica, Kina, Foto: AFP
Ažurirano: 04.11.2011. 12:40h

Zdravstvene vlasti na jugu Kine su saopštine da je u toku istraga nad bolničkim timom koji je napravio ogroman i neoprostivi propust - novorođenče su pogrešno proglasili mrtvim i poslali ga u mrtvačnicu, javlja agencija AFP.

Istraga se provodi u Bolnici Crvenog krsta Nanhai u gradu Foshan, u kojoj se incident desio 26. oktobra. Prema saopštenju Okružnog zdravstvenog biroa, Liu Dongmei je u osmom mjesecu trudnoće hitno prebačena u bolnicu zbog snažnih grčeva u abdomenu i unutrašnjeg krvarenja.

Žena je hitno porođena, a novorođenče nije disalo ni plakalo, i imaloje ljubičastu kožu. Vjerujući da je mrtvo i ne slijedeći odgovarajuću bolničku proceduru, osoblje se riješilo bebe.

Kada je nekih pola sata nakon porođaja zaova majke djeteta tražila da vidi tijelo bebe, dobila je žutu vrećicu u kojoj se nalazilo novorođenče, a na njeno zaprepaštenje beba je bila živa.

Kada je nekih pola sata nakon porođaja zaova majke djeteta tražila da vidi tijelo bebe, dobila je žutu vrećicu u kojoj se nalazilo novorođenče, a na njeno zaprepaštenje beba je bila živa

Kao da to po sebi nije bio dovoljan šok, ustanovila je i da je novorođenče muškog pola i da se ne radi o djevojčici kako je porodici prethodno rečeno.

Medicinske sestre su članovima porodice rekle da je mrtvorođena beba bila djevojčica, u želji da "ublaže udarac" zbog gubitka djeteta. Naime, dječaci se u Kini smatraju dragocjenijima od djevojčica, a većina porodica priželjkuje muškog nasljednika.

Odmah nakon otkrića beba je prebačena na odjeljenje za intenzivnu njegu i u stabilnom je stanju.

Uprava bolnice je odbila da komentariše čitav slučaj.

Kineski zdravstveni sistem, nekad vrlo cijenjen, sada je preskup, pruža slabu ili nikakvu njegu, pogotovo u siromašnijim regijama.

Liu i njen suprug tuže bolnicu i traže odštetu u iznosu od 45.000 dolara, a šef odjeljenja za porodilje i dvije medicinske sestre su suspendovani dok kraja istrage.

Bonus video: