Al-Sadr: SAD namjeravaju da okupiraju Bliski istok

Muktada al Sadr rekao je u intervjuu za televiziju Al-Arabija emitovanom sinoć daSAD planiraju da stacioniraju vojnike koji se povlače iz Iraka širom Bliskog istoka, što će biti jednako okupaciji islamskih zemalja
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2011. 10:14h

Sjedinjene Države planiraju da stacioniraju vojnike koji se povlače iz Iraka širom Bliskog istoka, što će biti jednako okupaciji islamskih zemalja, rekao je šitski vjerski vođa Muktada al Sadr, žestoki protivnik Amerike.

Muktada al Sadr rekao je u intervjuu za televiziju Al-Arabija emitovanom sinoć da nije zadovoljan obećanjem američkog predsjednika Baraka Obame da će povući sve američke vojnike iz Iraka do kraja godine, ocijenivši da je to u stvari djelimično povlačenje jer će hiljade diplomata i pripadnika obezbjeđenja ostati u zemlji.

"Američka okupacija će ostati u Iraku pod drugim imenom", rekao je al-Sadr u prvom intervjuu od kad je Obama najavio potpuno povlačenje američkih vojnika iz Iraka prošlog mjeseca.

On je podsjetio i na to da je Pentagon saopštio da će ostaviti oko 40.000 vojnika širom regiona.

"Amerika ne samo da okupira Irak nego i druge islamske zemlje", rekao je al-Sadr i dodao da je to isto kao i okupiranje Iraka.

Sada ima 33.000 američkih vojnika u Iraku, a Pentagon planira da pojača broj američkih vojnika preko granice sa Kuvajtom i u drugim zemljama Bliskog istoka, navela je agencija AP.

Američki general Džefri Bjukanan, glavni američki vojni portparol u Iraku, rekao je novinarima juče da se američke trupe stacionirane širom Bliskog istoka nalaze tamo u okviru partnerstva sa zemljama domaćinima.

Al Sadrova vojska je pokušavala raketnim napadima da istjera Amerikance iz Iraka, uz podršku sredstava i obuke iz Irana. Posljednjih godinu dana, od kad se vratio iz prognanstva u Iranu, al-Sadr sebe predstavlja kao državnika koji promoviše irački nacionalizam.

Rekao je u intervjuu da su posljednjih mjeseci njegove pristalice prestale sa napadima na američke snage da im ne bi dali povod za ostajanje.

SAD planira da poslije povlačenja neki ljudi ostanu da obučavaju iračke snage, međutim uglavnom će to biti civili koji po ugovoru rade sa američkom ambasadom u Bagdadu, navodi agencija AP

Bonus video: