Četiri rudara poginula, 50 zarobljena u rudniku u Kini

Eksplozija se dogodila brzo poslije slabog zemljotresa u obližnjem gradu, ali se ne zna da li je izazvana tim potresom, navodi agencija Frans pres
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2011. 09:12h

Četiri rudara su poginula a 50 se vodi kao nestalo u eksploziji koja se dogodila u rudniku uglja u centralnoj Kini, rekao je danas jedan zvaničnik kompanije koja je vlasnik rudnika.

Eksplozija se dogodila u rudniku Čanču, u provinciji Henan. Rudnik pripada velikoj državnoj grupi Henan Yima rudnici.

"Četiri rudara je poginulo, a 57 je ostalo u rudniku", rekao je agenciji Frans pres portparol kompanije a kasnije je drugi zvaničnik rekao da je sedam rudara spašeno.

Taj zvaničnik je dodao da su lokalilzovani rudari koji su zarobljeni u oknu i da se intenzivno nastavlja operacija spasavanja.

U rudniku je bilo 75 rudara u trenutku nesreće ali njih 14 je uspjelo odmah da izađe na površinu, ne računajuchi onih sedmoro koji su izvučeni nešto kasnije.

Eksplozija se dogodila brzo poslije slabog zemljotresa u obližnjem gradu, ali se ne zna da li je izazvana tim potresom, navodi agencija Frans pres.

Ovo je najnovija u nizu nesreća u rudnicima u Kini. Prije pet dana u eksploziji je poginulo 29 rudara u južnoj provinciji Hunan.

Prošle godine je u Kini poginulo 2.433 rudara prema zvaničnim statistikama, što znači preko šestoro dnevno. Međutim prema procjeni nevladinih organizacija i taj jako visoki broj je vjerovatno znatno umanjen.

Galerija

Bonus video: