Rekordan nivo ugljen-dioksida u svijetu u 2010.

Indija i Kina su veliki korisnici uglja, a termoelektrane su najveći svjetski izvor zagađenja ugljen-dioksidom
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2011. 21:22h

Globalni nivo ugljen-dioksida dostigao je rekordni nivo u 2010. odnosno svijet je u atmosferu upumpao 512 miliona tona više tog štetnog gasa nego u 2009. pokazala su mjerenja američkog Sekretarijata za energiju.

Za povećanje emisije ugljen-dioksida od šest odsto u 2010. u odnosu na prethodnu godinu najzaslužnije su Kina, SAD i Indija, navodi američki sekretarijat.

Prema najnovijim ciframa, nivo gasova koji izazivaju efekat staklene bašte prevazišao je i najcrnje prognoze koje su prije četiri godine iznijeli stručnjaci za klimu.

Profesor geologije sa Apalačijan univerziteta u Sjevernoj Karolini, Greg Marland ukazao je da su Kina i SAD "krive" za više od polovine ukupne stope zagađenja u 2010.

On je dodao da su za zagađenje veoma zaslužna fosilna goriva, koja su pojačano korišćena u prošloj godini.

Indija i Kina su, s druge strane, veliki korisnici uglja, a termoelektrane su najveći svjetski izvor zagađenja ugljen-dioksidom.

"Što više govorimo o neophodnosti kontrolisanja emisije štetnih gasova, to njihov nivo raste", rekao je kodirektor Programa za nauku i politiku globalnih promena Masačusetskog tehnološkog instituta, Džon Rejli.

Bonus video: